Tekst objavljen: 10.01.2021 16:00        


Nemačka ekonomija izgubila je tokom korone više od 212 milijardi evra i procenjuje se da će do kraja aktuelne krize minus doseći 391 milijardu evra

Nemačku bi mogao da udari stečajni cunami, a to je ozbiljna poruka i za nas

Istovremeno iz zvaničnih institucija stižu i loše vesti, kako državna pomoć ne može da traje koliko to privatne kompanije žele i u meri u kojoj im treba. I sve to je ozbiljno upozorenje i za Srbiju, jer je Nemačka naš najveći spoljnotrgovinski partner.

Kao "grom iz vedra neba" primljene su reči nemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera koji je izjavio da "državna pomoć firmama ne može da traje unedogled". Prethodno je šef osoblja kancelarije Angele Merkel, rekao i da ne postoji ta državna pomoć koja bi potpuno zbrinula privatne kompanije.

“Ako ne uspemo značajno da smanjimo broj zaraženih do marta 2021. godine bila bi to katastrofa. Čim nestane državne podrške, Nemačku bi mogao da pogodi stečajni cunami", ocenio je predsednik Nemačkog instituta za ekonomsko istraživanje (DIW) Marcel Fratzscher.

Trenutno stanje u nemačkoj ekonomiji možda najbolje opisuje podatak da je 28 odsto tamošnjih privatnih firmi koristilo državnu pomoć u novembru. Mesec dana ranije bilo ih je 24 procenta, i takav rast za tako kratko vreme nikako ne treba zanemariti. Loša vest je i da će Nemačka obustaviti pomoć u u sadašnjem obimu prema malim preduzetnicima.

Domaći ekonomisti tvrde da podaci iz Nemačke brinu i Srbiju, i to s razlogom, a još od početka pandemije konstantno se isticalo da će stanje u najvećim evropskim ekonomijama uticati na razvoj situacije i u Srbiji. Sve to imajući u vidu da su upravo te zemlje naši najveći ekonomski partneri.

O ekonomskoj vezi Srbije i Nemačke dovoljno govore i brojke - rast izvoza robe iz naše zemlje u najveću ekonomiju Evropske unije prošle godine je povećan za 184 miliona evra i dostigao je 1,7 milijardi evra.

Pored toga što izvoz Srbije u Nemačku čini oko 12 odsto ukupnog izvoza, veoma je značajna i činjenica da oko 400 nemačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 60.000 ljudi. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da je ta brojka čak i duplo veća, jer postoje srpske firme koje dostavljaju robu tim preduzećima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dva faktora značajna za Srbiju

Teška situacija u nemačkoj privredi najočiglednije na dva načina može da se odrazi na Srbiju, objašnjava Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

"Ako nemačke kompanije koje posluju u Srbiji budu imale problema u matičnim fabrikama, zbog vanrednog stanja, smanjene proizvodnje ili privremenog zaustavljanja, biće smanjene i potrebe za proizvodnjom kod njihovih srpskih partnera i kooperanata", ističe profesor Savić.

To svakako posledično znači udar i na radnike, plate i standard, a zatim i u krug - udar na potrošnju i proizvodnju...

Drugi problem odnosi se na srpski izvoz, koji će očekivano biti manji, imajući u vidu i smanjenu potrošnju i proizvodnju u Nemačkoj, kao i otežanu transportnu komunikaciju. Savić navodi da svakako neće sve stati, ali da manji izvoz može da bude posledica teškoća prilikom prelaska granica, otežanog saobraćaja i svega ostalog što povlači "zaključavanje".

Ipak, smatra da je "nešto naučeno" iz prvog talasa te da će šteta biti manja nego u martu, na početku pandemije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ljubodrag savić ekonomska kriza stečaj srpska ekonomija Srbija ekonomija Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana