Tekst objavljen: 19.08.2020 13:55        


Narodna banka Srbije zadržala je projekciju iz maja da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine realno biti niži za 1,5 posto, ali ne isključuje mogućnost da bi pad BDP-a mogao da bude manji jer ima pozitivnih kretanja koja upućuju na to

NBS kaže da privredni pad možda bude manji od 1,5%

Za narednu godinu, NBS predviđa privredni rast od oko 6,0 procenata, piše u avgustovskom Izveštaju o inflaciji centralne banke.

U dokumentu se navodi da je ekonomski oporavak započet u maju i nastavljen u junu prevazišao očekivanja NBS, i da dodatne stimulativne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolji izgledi za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne signale da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo da bude i manje od projektovanog.

Međutim, zbog ponovnog globalnog širenja virusa korona, koje za posledicu može imati sporiji oporavak svetske ekonomije i eksterne tražnje, NBS je odlučila da ostane pri majskoj projekciji BDP-a.

Najjači efekti pandemije osetili su se u drugom tromesečju, kada je ekonomska aktivnost smanjena za 6,5 posto na međugodišnjem nivou, što je bolje od naših očekivanja predstavljenih u majskom izdanju Izveštaja o inflaciji, napominje NBS.

Dodaje da su pravovremene i koordinirane mere Vlade i NBS sprečile veći pad ekonomske aktivnosti u početnoj fazi pandemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Zbog oporavka ekonomske aktivnosti u maju i junu, koji je usled donetih ekonomskih mera snažniji od očekivanog, i uz strukturu privrede Srbije u kojoj je manje učešće sektora turizma i ugostiteljstva, možemo očekivati bolji ishod po pitanju BDP-a ove godine nego u ostalim evropskim zemljama. To je u skladu i s projekcijama međunarodnih institucija”, istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, u nastavku godine se očekuje dalji ekonomski oporavak, potpomognut donetim i najavljenim dodatnim merama Vlade i NBS.

Cilj je, kaže Tabaković, da se povoljnim uslovima finansiranja privrede i stanovništva stimuliše privredni rast i očuva povoljna srednjoročna perspektiva zemlje.Očekuje da će oporavak već u narednoj godini biti više nego potpun, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

“Cilj nam je da se sačuvaju životi ljudi, ali da se u isto vreme sačuvaju i radna mesta i pomogne najugroženijim preduzećima. Verujem da smo dokazali da umemo da prepoznamo izazove vremena u kome živimo i da našu ekonomiju vodimo putanjom održivog i ubrzanog rasta, a građanima obezbedimo dalji rast životnog standarda”, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska procena Narodna banka Srbije privredni pad ekonomija jorgovanka tabaković pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana