Tekst objavljen: 15.04.2020 10:40        


Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda,Srbija će zbog posledica pandemije ove godine imati pad BDP-a za 3 odsto. Naša stopa nezaposlenosti će porasti na 13,4 procenta

MMF predviđa pad srpskog BDP-a za 3%

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za 3 odsto, ali da će 2021. godine ostvariti rast od 7,5 procenata.

Evropu, prema MMF-u, očekuje pad od 6,6 posto, a u evrozoni od 7,5 odsto. Prema izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za 2020. godinu, nazvanom “Veliki karantin”, koji je danas objavljen na veb sajtu Fonda, i globalna ekonomija će zabeležiti pad od 3 procenta.

Što se tiče zemalja u okruženju, MMF predviđa da će Slovenija imati ove godine pad od 8 odsto, a Hrvatska od 9 procenata. Duboku privrednu recesiju Fond očekuje u Grčkoj, od čak 10 procenata, Bugarskoj prognozira pad od 4, Rumuniji od 5, a Mađarskoj od 3,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema prognozi MMF-a, američka privreda će u 2020. godini pasti za 6 procenata, Italija će zabeležiti pad od 9,1 odsto, Francuska od 7,2, Nemačka 7, a Velika Britanija od 6,5 procenata.

Kad je reč o Srbiji i drugim procenama, prema projekcijama MMF-a, inflacija će iznositi 1,4 posto ove godine, a dogodine će se vratiti na nivo od 1,9 procenata.

MMF takođe predviđa da će deficit bilansa tekućih plaćanja Srbije biti smanjen sa prošlogodišnjih minus 6,9 posto na minus 6,1 procenat ove godine, i da će nastaviti pad iduće godine na minus 5,5 odsto.

Kada je reč o stopinezaposlenosti, Fond prognozira da će ona porasti ove godine na 13,4 procenta, nakon čega će se 2021. spustiti na 13 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF Srbija korona virus ekonomska kriza pad bdp-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana