Tekst objavljen: 26.08.2020 13:55        


Prodaja ruževa za usne u Srbiji je od početka širenja virusa korona znatno pala zbog restriktivnih mera i zaštitnih maski. Kako saznaju "Novosti", tražnja za ovim proizvodom na našem tržištu smanjena je za četvrtinu

Maske smanjile prodaju karmina

Međutim, pojedini proizvođači beleže neverovatan skok, i do 70 odsto, kupovine olovaka za usta, jer su one suve i ne ostavljaju trag. Istovremeno, znatno raste i prodaja šminke koja ističe oči, kao što su olovke za obrve, maskare, ali i četkica i sunđerčića za nanošenje senki.

Direktor i vlasnik jedne srpske kozmetičke kuće Mila Litvinjenko kaže da od marta pada tražnja za ruževima za usne u odnosu na isti period lane, dok se istovremeno povećava prodaja olovaka za usta.

- Ruževi su masni, a olovke su suve i ne ostavljaju trag na maskama i to je, najverovatnije, razlog za ovu promenu u navikama potrošača - ocenjuje Litvinjenkova za naš list.

- U martu i aprilu imali smo povećanu prodaju olovaka za usta za oko 45 odsto, a poslednja dva meseca skok u tražnji od 70 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Ona dodaje da od marta beleže stalan porast kupovine olovaka za iscrtavanje obrva, maskara, kao i četkica i sunđerčića za šminkanje očiju, što pokazuje da žene više pažnje posvećuju isticanju tog dela lica.

U predstavništvu jedne od vodećih multinacionalnih kompanija za Balkan kažu za naš list da je od svih kategorija kozmetike koje proizvode, šminka najviše pogođena posledicama pandemije. Na početku, kako navode, potrošači nisu mogli da idu u drogerije ili su radno i slobodno vreme provodili u kući, a nakon toga, velika okupljanja, kao što su svadbe, proslave i mature su otkazivana.

- U Srbiji proizvodi za usne beleže najveći pad prodaje od 23 odsto, a zatim lakovi za nokte 18,9 procenata - ističu u ovoj multinacionalki.

- S druge strane, tražnja za proizvodima za oči, i lice, odnosno ten ima znatno manji pad. Od kada su maske obavezne, dame najviše kupuju maskare i proizvode za obrve, jer su upravo oči delovi lica koji jedino mogu da dođu do izražaja.Oni dodaju da prate promene u navikama potrošača i da njihova ponuda već obuhvata sve više dugotrajnih ruževa koji ne ostavljaju trag i ne preslikavaju se na masku.

Još jedna promena do koje je dovela korona je i veliki rast elektronske trgovine. Mila Litvinjenko ističe da je u njenoj kompaniji onlajn kupovina šminke od kraja marta skočila za 400 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u međunarodnoj kompaniji da imaju udvostručenu e-prodaju u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nije više "antikrizno oružje"

Pandemija je u Italiji dovela do pada prodaje ruževa za usne za 60 odsto, a predviđa se da će na godišnjem nivou tražnja za karminima biti smanjena za 24 procenta, pokazuju podaci kompanije "Nilsen".

Ruž za usne oduvek se smatrao antikriznim oružjem, odnosno što je period ekonomski teži, karmini su se više prodavali, piše italijanski list "Republika". To je takozvani karmin-indeks, izraz koji je skovao Leonard Lauder, iz kompanije "Este Lauder", kako bi opisao povećanu prodaju kozmetike i šminke tokom recesije 2008. godine. Žene su kupovinom ruževa za usne zamenile skuplje proizvode koje nisu mogle da priušte tokom teškog finansijskog perioda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
karmin ulepšavanje kozmetika pandemija korona virus lepota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana