Tekst objavljen: 04.03.2020 16:00        


Mali trgovci zabrinuti zbog predloga ministarstva životne sredine za uvođenje kaucije na plastiku

Mali trgovci zabrinuti da će ih zbog predloga za uvođenje kaucije zatrpati plastične flaše

Bura koju je poslednjih dana u javnosti izazvalo uvođenje sistema plaćanja kaucije za jednokratnu ambalažu prelila seu utorakna javnu raspravu na kojoj je predstavljen Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu. Ocenjeno je da je predlog "preuranjen, nedovršen i da stvara velike probleme u implementaciji".

Na skupu, koji je održan u Privrednoj komori Srbije, tenzije je donekle umirila najava Ministarstva za zaštitu životne sredine da predloženo rešenje nije konačno i da će Radna grupa nastaviti da se sastaje kako bi definisala model koji će biti prihvatljiv i za privredu i za građane. Još nije jasno ko će snositi finansijski teret funkcionisanja depozitnog sistema, jer će se to tek definisati u daljem radu na predlogu.

Predstavnici trgovaca, industrije, operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom i recikleri, istakli su da su iznenađeni objavljivanjem Nacrta, jer Radna grupa nije završila posao, kao i da ključni zaključci koji su doneti na ovom telu nisu usvojeni. Najvažniji zahtev je bio da se prvo uradi detaljna analiza efekata uvođenja depozitnog sistema, a tek nakon toga izmene zakona i podzakonska akta. Zato su zatražili da se vrate za sto i nastave gde su stali.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović upozorio je da su mali trgovci u panici.

- Pitaju kako će u 50 kvadratnih metara da smeste veliki aparat za ambalažni otpad - naveo je Malinović. - Više od 80 odsto objekata u maloprodaji je manje od 200 kvadrata ukupne površine, a ne samo prodajnog prostora. Predlog je nedorečen, neuređen i stvara velike probleme u implementaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Filip Abramović, rekao je da predloženo rešenje nije konačno i da će Radna grupa nastaviti sa radom nakon završetka javne rasprave, koja traje do 12. marta. Istakao je da je cilj Ministarstva da se teret uvođenja depozitnog sistema ne prevali ni na građane, niti na privredu.

- Hoćemo da napravimo finansijski sistem koji će svi da prihvate i da prikupljaju otpad, kako bi se smanjila njegova količina i zaštitila životna sredina - rekao je Abramović. - Nije mi jasna zabrinutost privrede i gde je u Nacrtu bilo kakav teret na vašu štetu.

Malinović mu je odgovorio citirajući odredbu u predloženom rešenju, prema kojoj krajnji snabdevač, odnosno prodavac, mora da naplati kauciju za jednokratno pakovanje, kao i da prihvati ambalažu kada je potrošač donese i da mu vrati naplaćeni iznos.

- Ovo je blokada čitavog sistema maloprodaje - istakao je Malinović. - To znači da sa bilo kojom ambalažom svako može da ode u "STR Žika" i da traži novac.

Abramović je odgovorio da ne tvrdi da je to idealan prvi nacrt i da će se rad na rešenjima nastaviti.

Rešenje na brzinu

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić upitao je - zašto se žurilo sa objavljivanjem Nacrta.

- Neophodno je da Radna grupa nastavi rad, da se ova oblast uredi na pravi način, a ne ad hok, odlukom ministra - kazao je Ljubić. - U predlogu su sada samo opšta mesta, a sve što je ključno ostavljeno je da se reši podzakonskim aktima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mali trgovci kaucija kaucija na plastičnu ambalažu trgovina plastična ambalaža

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana