Tekst objavljen: 31.01.2021 9:00        


Iako je pandemija virusa Covid19 umnogome uticala na ponudu poslova u Srbiji gde je opšte tržište rada doživelo i pad od 15 odsto, situacija nije bila ista u IT sferi

Kriza na tržištu rada zaobišla IT sektor

Specifičnost posla i lakša mogućnost prilagođavanja novonastaloj situaciji uslovila je da je kriza u dobroj meri zaobišla IT segment. Sve veći razvoj IT oblasti i deficit kadrova koji je prisutan godinama unazad nisu zaobišli ni u godini, koja je svima bila izazovna i teška, neizvesna čak i za IT industriju, inače jednu od svakako najstabilnijih grana domaće privrede.

Prema podacima najposećenijeg sajta za zapošljavanje u IT-ju HelloWorld.rs u prethodnoj godini došlo je čak i do porasta broja radnih mesta spram 2019. godine za 6 odsto.Kako se navodi u saopštenju, na skoro 7.000 raspisanih pozicija koliko su poslodavci nudili putem portala HelloWorld zabeležen je irast broja konkurisanja za 22 odsto gde je on iznosio 49.181. Tokom prethodne godine poslodavci su najviše tražili programere za poznavanjem sledećih tehnologija: JavaScript, SQL, Java, CSS, HTML, Python, C#, MySQL, PHP i .NET.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavacanajviše oglasa je bilo namenjeno mediorima (65 odsto), potom seniorima (25 odsto), a najmanje su se tražile juniorske pozicije (svega 10 odsto).

Ovu godinu HelloWorld je zatvorio i sa 3254 prikupljenih recenzija o poslodavcima, 2.185 utisaka sadašnjih i bivših zaposlenih u kompanijama i 1069 utisaka sa razgovora za posao.

Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije kojeposlodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada.

Servis IT Insajder je prvi ovog tipa u Srbiji, a njegov značaj na domaćem IT tržištu rada je bio još istaknutiji u 2020. godini, kada su se poslodavci borili da privuku nove i zadrže postojeće kvalitetne radnike“, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it sektor domaći IT sektor pandemija ekonomska kriza ekonomski efekti pandemije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana