Tekst objavljen: 13.03.2020 15:50        


Da li vam se dešava da se vratite umorni sa posla i da se u svom stanu ne osećate prijatno, da ne možete da se odmorite?

Koliko životni prostor može da utiče na naše mentalno stanje?

Da li vam se dešava da imate doživljaj da ne upravljate svojim životom, da vam je stan stalno u haosu, kao i život? Moguće je da se to dešava zbog loše uređenog životnog prostora.

Stručnjaci ističu, a i naučno je dokazano da naš životni prostor ima veliki uticaj na naše psihičko i mentalno zdravlje. Kuća ili stan predstavljaju prostor u kom provodimo najviše vremena i u kom “punimo baterije”. U stanu ili kući treba da se osećate dobro, da ste zadovoljni, da imate osećaj da je tu vaš mir i da težite da što više vremena provodite u njemu. S obzirom da je život u današnje vreme sve više stresan, naš životni prostor treba da podstiče pozitivnu energiju i da bude umirujuće mesto.

Teško da ćete uspeti da brzo zaspite i lepo se naspavate, ako vam je spavaća soba puna stvari koje vas odvlače od sna. U radnoj sobi je bitno da imate elemente koji će pospešiti vašu produktivnost i kreativnost. Sređen radni sto je preduslov uspešnog rada za njim.

Pri uređenju prostora pokušajte da analizirate koji prostor vam je prijatan i gde ste se osećali opušteno. Kako je taj prostor bio opremljen, kakvo je osvetljenje bilo, koje boje i koji materijali su dominirali u njemu i pokušajte prilikom uređenja svog prostora da to iskoristite.

Psihološka znanja pomažu u uređenju prostora

Različita psihološka istraživanja su se bavila uticajem boja, materijala, veličine prostora i prozora, količine svetla, uticaja svetla na čovekovo zdravlje, na raspoloženje i funkcionisanje uopšte. Na osnovu ovih saznanja stručnjaci za uređenje prostora - arhitekte, dizajneri i enterijeristi pomažu ljudima da svoj dom urede tako da on bude zdraviji. O svim ovim aspektima treba voditi računa prilikom uređenja svog životnog prostora i okruženja.

Pravi odabir boja

Boje mogu kod čoveka da izazovu različita osećanja i da utiču na raspoloženje. Neka istraživanja su dokazala da neke boje mogu uticati na promenu temperature tela i na apetit. Zato je bitno neke boje izbegavati prilikom uređenja pojedinih prostorija u svom stanu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Crvene boje ne bi trebalo da bude mnogo u stanu. Poželjno je da postoje crveni elementi, da je jedan zid (ili njegov deo) obojen, ali ne bi smelo da crvena boja dominira jer ona podstiče na agresiju i povećava stres. U malim dozama crvena boja podstiče na akciju, ljubav, strast,… Treba izbegavati da u radnom prostoru dominira braon boja jer ona može podsticati pospanost. Zelena, žuta, narandžasta i roze su boje koje podižu raspoloženje i podstiču na kreativnost. Velike prostorije treba okrečiti u nežne nijanse zelene, a male prostorije belom ili svetlo žutom bojom da bi se izazvao osećaj većeg prostora.

Priroda u vašem stanu

S obzirom na opšte poznatu stvar da boravak u prirodi pozitivno deluje na naše psihofizičko zdravlje bitno je da u svom stanu imate bar delić prirode. Stručnjaci poručuju da se upotrebom prirodnih elemenata u stanu oplemenjuje životni prostor. Drvo, mermer i metal, su neki od prirodnih elemenata kojima treba opremiti stan. Nameštaj od čistog drveta, podovi od prirodnih materijala, prirodna svetlost, zeleni zidovi, različite biljke, aranžmani od prirodnog cveća su samo neki od elemenata kojima se stan može opremiti, a da bude u skladu sa prirodom.

Prirodno osvetljenje u stanu

Prirodno osvetljenje je važan elemenat za normalno funkcionisanje u stanu. Različita istraživanja su pokazala da u današnje vreme čovek provodi i do 18 sati dnevno u zatvorenom prostoru. S obzirom da je učinak prirodnog osvetljenja na naše psihofizičko zdravlje veliko, važno je svoj životni i radni prostor urediti tako da obezbeđuje optimalnu količinu dnevne svetlosti. Dnevna svetlost je važna za nas organizam. Prirodno svetlo podiže raspoloženje, podstiče na aktivost i ključno je za proizvodnju vitamina D koji nam je neophodan za normalno funkcionisanje celokupnog organizma. Dobro isplanirano prirodno osvetljenje kuće ili stana je posebno značajno u zimskim (pa i jesenjim) danima kada se broj sunčanih sati smanjuje i kada dan traje kraće.

Iskorenite nered iz stana

Neuredan ne samo da estetski ne izgleda lepo, već negativno utiče i na vašu psihu. Pogled na sobu zatrpanu garderobom, stvarima, praznim amabalažama, stvarima po krevetu i podu može dovesti do javljanja negativne energija i emocija. S vremena na vreme stan ili kuću treba detaljno očistiti i srediti. Istočnjački pristup životu ističe sledeću ideju: “organizovan prostor – organizovan um“.

Ovakav pristup uređenju životnog prostora sve više prihvataju i stručnjaci koji se bave sređivanjem stanova i kuća. Sve više se prihvata stanovište da je naš životni prostor odraz naše ličnosti i da se mi i kroz prostor izražavamo.

Prvi korak za pravljenje kućne oaze jeste da nam stan bude uredan tako da se lako u njemu snalazimo. imajte na umu da se i u prostoru koji vam se baš sviđa, ako ima previše stvari ili su sobe prenatrpane, možda nećete osećati lepo jer nered može da umanji vašu efikasnost i produktivnost i negativno da utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje.

Ceo stan treba da je sređen

Nije dovoljno samo srediti prostorije u koje nam dolaze gosti i koje su vidljive kao što su kuhinja i dnevni boravak. Svaka prostorija u stanu je važna i utiče na celokupnu energiju i osećaj u njemu. U našoj podsvesti postoji saznanje o nesređenoj sobi čak i kad su vrata zatvorena. Ova informacija može podsvesno da nas opterećuje i na taj način da nam oduzima energiju.

Izbacite “loše uspomene” iz svog stana

Ako želite da vaš dom bude mesto za odmor, relaksaciju, pozitivnu energiju i uživanje onda sitnice, detalje i uspomene na neke tužne i loše događaje iz vašeg života uklonite iz svog prostora i sa zidova. Loša i tužna iskustva i uspomene loše utiču na psihu čoveka. Iako se iz takvih događaja stiču neka iskustva i izvlače neke korisne pouke, ipak ih nije dobro stalno gledati i podsećati se na njih. Na vidljivom mestu bi uvek trebalo da stoje samo uspomene kojih ćete se rado podsećati.

Pozitivni detalji u stanu

Nakon što eliminišete loše i negativne uspomene u vašem domu je napravljeno mesto za nove sitnice, suvenire ili fotografije. Ovi detalji treba da budu pažljivo odabrani i da vam izazivaju zadovoljstvo i sreću kad god ih vidite. Birajte sitnice koje će vam izmamiti osmeh i koje će vam podići raspoloženje. Prostoriju u kojoj najviše boravite oplemenite suvenirima sa putovanja, fotografijama porodice, voljenih osoba, bliskih prijatelja.

Feng šui

Kada se priča o uređenju životnog prostora i njegovom uticaju na čoveka mora se spomenuti i feng šui. Feng šui je istočnjački drevni princip uređenja prostora. Ovaj princip je veoma popularan širom sveta. U feng šui-u se uči kako kroz poseban način uređenja prostora da se privuče pozitivna energija. Naime, do poboljšanja različitih aspekata života (ljubav, finansije, odnosi sa ljudima...) se dolazi oslobađanjem životne energije koja slobodno kruži kroz naš životni prostor ako se ispoštuju pravila feng šui filozofije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sređivanje stana feng šui nekretnine mentalno zdravlje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana