Tekst objavljen: 07.07.2020 11:25        


Život jednog studenta iz provincije, najčešće u Beogradu i Novom Sadu, njegove roditelje može da košta i do 60.000 dinara mesečno. Istovremeno, minimalni troškovi studiranja su, ukoliko je student na budžetu i u studentskom domu, oko 10.000 dinara

Koliko roditelje košta jedan student?

Najviše novca odlazi na smeštaj ako student nije u domu, te na plaćanje školarine, ukoliko nije na budžetu. Od dodatnih (i neizbežnih) troškova su još i hrana, računi, gradski prevoz, udžbenici, ali i troškovi koje odlaze na dokolicu, poput druženja, koje je neizostavan deo studentskog života. Prosečna svota novca koja se izdvaja za četvorogodišnje školovanje u Srbiji kreće se od pola miliona pa sve do 1,5 miliona dinara.

Stipendije koje država daje, obično do 10.000 dinara, najčešće pokrivaju troškove doma, prevoza i menze. Oni koji imaju sreće da su na budžetu i u studentskom domu, od svojih roditelja dobijaju samo novac za džeparac.

Marko Mijić, student četvrte godine inženjerskog menadžmenta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kaže da njegovi mesečni troškovi studiranja i života u ovom gradu iznose oko 20.000 dinara.

– Po mom mišljenju, najviše novca odlazi na hranu i na druženje s kolegama. Najjeftinija varijanta studiranja košta otprilike mesečno 8.000, ukoliko se uračunaju osnovne stvari koje moraju mesečno da se plate, poput doma i menze. Ako imate neke stipendije, koje često budu od 10.000 do 15.000 dinara mesečno, time mogu da se pokriju svi troškovi i da ostane još nešto sa strane kao džeparac. Najskuplja varijanta iznosi minimum 40.000 dinara, pa naviše, u zavisnosti od toga kakav stan iznajmljujete, gde se hranite i, naravno, da li ste na budžetu ili samofinansirajući student – izjavio je Mijić.

Kako dodaje, studenti se neretko snalaze dopunjavajući svoj budžet radeći poslove preko studentske zadruge, kao konobari u kafićima ili promoteri različitih proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neko se uzda u rad, neko u sreću

Godina studiranja na državnom fakultetu košta od 60.000 do 250.000 dinara, dok je na privatnom fakultetu cena jedne godine od 180.000 do 370.000 dinara. Cene studentskog doma kreću se od 2.000 dinara, u zavisnosti od kategorije sobe, do ekonomskih cena oko 9.000 dinara. Cene stanova u Beogradu i Novom Sadu u proseku iznose od 200 do 250 evra, uz 100 evra za režije. Ovi troškovi se obično dele napola jer studenti najčešće žive po dvoje. U menzi se za obroke izdvaja od 5.000 do 10.000 dinara.

Studiranje u Beogradu košta oko 42.000 dinara za smeštaj i hranu. Novi Sad je nešto povoljniji, te je za život u tom gradu potrebno izdvojiti oko 35.000 dinara mesečno.

– Ćerka mi studira u Novom Sadu i mesečno za njeno školovanje izdvajamo oko 300 evra. Nedeljno za džeparac dobije oko 3.000 do 5.000 dinara, zavisno od toga da li joj treba za knjige ili neke druge fakultetske troškove. Voleli bismo da joj damo više, ali to je naš maksimum. Ona preko leta radi, ide na sezonu ili ostane u Novom Sadu pa konobariše, kako bi skupila novca za neke svoje potrebe i garderobu – rekla je za “Blic” majka studentkinje, Asja Lazić iz Bačke Palanke.

Brojne ankete pokazuju da u našoj zemlji studenti dosta vremena provode u noćnom provodu, dok su igre na sreću, tiketi i druge igre u kladionici još jedna od aktivnosti na koje odlazi dobar deo novca namenjenog za potrebe studiranja. Većini studenata džeparac koji dobiju obično pokriva osnovni trošak, studiranje i ishranu, zbog toga deo njih pokušava da dođe do dodatnog novca, neko se uzda u rad, neko u sreću.

Skripta umesto knjiga

Godišnja članarina univerzitetskih biblioteka je oko 1.500 dinara, a ostalih oko 2.500. Kopije knjiga koje se kupuju početkom semestra iznose od 4.000 do 7.000 dinara, zavisno od fakulteta. Studenti se dovijaju razmenjujući skripta. Oni koji kupuju knjige moraju da potroše na njih godišnje od 10.000 do 15.000 dinara. Brucoši su, po pravilu, spremniji da izdvajaju novac za nove udžbenike od svojih starijih kolega.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
studentski život troškovi studenta studenti studiranje Beograd novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana