Tekst objavljen: 26.09.2020 17:00        


Penzioneri će sledeće godine u novčaniku imati više novca

Koliko povećanje penzija mogu da očekuju naši najstariji sugrađani?

Međutim, za koliko procenata tačno će u januaru biti uvećane penzije znaće se, kako su najavili iz ministarstva finansija, za nekoliko dana.

Pojedini ekonomisti očekuju da bi, uz sadašnju "švajcarsku formulu", povećanje moglo da bude do čak šest odsto.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da bi, uz sadašnju "švajcarsku formulu", penzije trebalo da se u januaru povećaju za između pet i šest odsto.

- Ako se zadrži važeća švajcarska formula, možemo proceniti koliki će biti rast plata u ovoj godini, kolika će biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se povećaju za recimo pet odsto, a možda i šest odsto -rekao je nedavno profesor Arsić.

On smatra da bi u postojećim okolnostima bilo opravdano da povećanje ipak bude manje.

Inače, "švajcarska formula" podrazumeva da se penzije usklađuju za 50 odsto u odnosu na inflaciju i za 50 odsto u odnosu na rast prosečne zarade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, očekuje da država ispuni svoju obavezu prema penzionerima i ističe da su oni poslednji na kojima treba štedeti.

- Formula je takva kakva jeste i država nema apsolutno nikakvog razloga, niti bi u krajnjoj liniji bilo opravdano i pametno da odstupa od te formule. Prema tome, očekujem da država ispuni obavezu prema penzionerima... Poslednji na kojima treba štedeti u ovoj situaciji jesu penzioneri -ističe profesor Savić.

U Fiskalnom savetu ocenjuju da bi penzije primenom "švajcarske formule" mogle biti uvećane za oko četiri odsto.

- Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude više od toga, imajući u vidu krizu -smatra Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

Mali: Značajno povećanje penzija

Ministar finansija Siniša Mali kazao je nedavno da penzionere naredne godine očekuje značajno povećanje penzija, u skladu sa "švajcarskom formulom", kao i da je namera da se ta formula koriguje kako bi penzije rasle još brže i dostigle projektovani nivo od 430 do 440 evra proseka do 2025. godine.

1 komentar

  1. User image
    mare 27.09.2020 9:16

    Pa zar nisu već objavili 5,9 procenata
    ili im je trebala podrška za nešto
    pa daj da se nešto priča.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzije penzioneri povećanje penzija ljubodrag savić milojko arsić nikola altiparmakov

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana