Tekst objavljen: 05.05.2019 11:00        


Dok čekamo da Vlada Srbije i zvanično usvoji leks specijalis koji će doneti rešenje za građane zadužene u švajcarskim francima, pozabavili smo se pitanjem koliko će sve to koštati Petra Petrovića, običnog građanina koji radi i plaća porez a od čijih para će se na kraju ovo i platiti.

Koliko leks specijalis košta običnog čoveka u Srbiji?

Računica je sledeća:

Kako su prethodnih dana preneli mediji, iz državnog budžeta će biti izdvojeno 11 milijardi, tačnije 11,686,680,000 dinara. Kada ovaj iznos podelimo sa 2,143,120 zaposlenih, koliko ih trenutno ima prema podacima Državne službe za zapošljavanje, dolazimo do cifre od 5453 dinara.

Pogba i Ikardi u domaćim klubovima

Ako ovih 11 milijardi dinara pretočimo u evre, dobijamo 99 miliona evropskih novčanica. Za te pare bi neki domaći fudbalski klub mogao da dovede francusku zvezdu i trenutnog člana „Mančester junajteda“ Pola Pogbu ili napadača „Intera“ Maura Ikardija – i da im ostane para! Prema proceni specijalizovanog sajta „Transfermarkt“ vrednost svakog od njih pojedinačno je 90 miliona evra.

Za isti novac može se kupiti čak 198 aparata za magnetnu rezonancu najvišeg kvaliteta. Za taj novac bi moglo 55 mesta u Srbiji obogatiti grandioznom fontanom kao što je ona na beogradskoj Slaviji.
Dakle svaki zaposleni građanin će platiti 5453 dinara za usvojeni leks specijalis.

Da podsetimo, leks specijalis je zakon kojim se određuje neka posebna oblast bitna za neku društvo. Najčešće ga donose Vlade određene zemlje kada žele da reše neki problem koji ne može drugačije da se reguliše. Mnogi verovatno, pored ovog domaćeg "specijalisa", pamte i onaj koji je nedavno donela susedna Hrvatska, popularni "Leks Agrokor".

S obzirom da rešavanje ovog problema nije planirano budžetom odlučeno je da se država zaduži tako što će emitovati obveznice i tako namiriti preuzete obaveze.

Da li je ovo dobro rešenje?

Bolje nego nikakvo ali sigurno nije najbolje rešenje. Kada iz medija iščeznu naslovi o švajcarcima pojaviće se o izvršiteljima koji izbacuju iz stanova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Problem prezaduženih građana je problem koji nema indeksaciju u nekoj valuti. Prezaduženih ima u dinarima, evrima i švajcarcima. Bez mehanizma rešavanja prezaduženih klijenata banke nemaju problem da prezadužuju svoje klijente jer su upravo dobile potvrdu da će to kad - tad platiti država.

2 komentara

  1. User image
    Jelena 18.04.2019 21:25

    Emitovanjem drzavnih obveznica rocnosti dve godine, prinos godisnji 7%, na 100.000 rsd placa se jos 14.000 rsd prinosa. Matematika jasna, nije jedino sto ce gradjani snositi samo glavnica nego i prinos....

  2. User image
    Brane 24.04.2019 9:58

    Svo ovo vreme muči me jedno pitanje: Ako se ovako pomaže jednoj grupi gradjana, koji su svojevoljno stupili u neki kreditni odnos, zašto to država ne bi isto uradilo i sa nama koji smo radili u državnim firmama i nismo primili platu za svoj rad dve i više godina. Da li je sada korektno da i mi iz te kategorije, a čini mi se da nas ima nekoliko hiljda, još izdvajama i pomažemo ove dužnike. Molim Vas ne pozivajte se na zakone o stečaju i Fond solidarnosti, jer da je bilo para bile bi podeljene kada su te firme radile. Sve je podešeno da se te firme badava prodaju i da radnici ne dobiju ništa. Možda bi mogli da se pozabavite i ovim problemom, jer u podnaslovu Va mpiše "Mi nudimo rešenje". Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siniša mali zaduženi u chf ekonomija leks specijalis švajcarci dužnici u švajcarcima 11 milijardi koliko nas košta leks specijalis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana