Tekst objavljen: 18.10.2019 13:55        


Rang-lista svetskih gradova po visini troškova

Koliko je skupa naša prestonica? Beograd 181. od 209 glavnih gradova

Prestonica Srbije, Beograd, na rang-listi 209 najskupljih svetskih gradova za život u 2019. godini našao se na 181. mestu. Prvu poziciju, drugu godinu zaredom, zauzeo je Hongkong, dok je najjeftiniji Tunis. To pokazuju podaci iz istraživanja njujorške konsultantske kompanije Mercer.

Najskuplji grad za život u našem bližem okruženju je Atina koja je zauzela 128. mesto, a slede Ljubljana na 142. i Zagreb na 143. mestu. Budimpešta je 164. a Tirana 166. Sofija je 177. odmah iza Bukurešta. U komšiluku, od Beograda su za život jeftiniji Sarajevo na 194. mestu i Skoplje, koje se sa plasmanom na 201. mesto našlo u društvu deset najjeftinijih gradova za život.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Samo jedan evropski grad je među vodećom desetorkom, Cirih na petom mestu, dok su na dvanaestom i trinaestom Bern i Ženeva. Od istočnih i centralnoevropskih gradova, Moskva je 27. na listi, prate je Sankt Peterburg, koji je 75. Prag je na 97. mestu i Varšava na 173. U Zapadnoj Evropi najskuplji je život u Parizu, Beču, Rimu, Berlinu i Madridu.

Redovno godišnje istraživanje kompanije Mercer zasnovano je na analizi troškova 200 stavki u svakom gradu, uključujući smeštaj, transport, odeću, hranu i zabavu, i poređenju cena svakodnevnih proizvoda kao što su litarska flaša vode, šoljica kafe, litar mleka, benzina, par farmerki, ulaznica za bioskop...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najskuplji gradovi rang lista Beograd glavni gradovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana