Tekst objavljen: 02.03.2020 12:55        


Najskuplji kvadratni metar 2019. godine koštao je 8.683 evra na ekskluzivnoj lokaciji "Beograd na vodi" i stan je prodat za 1.320.000 evra. Kuća u Užičkoj ulici prodata je za četiri i po miliona evra, a poljoprivredno zemljište u Gunarošu, u opštini Bačka Topola, plaćeno je 100.000 evra po hektaru. Građani više kupuju za keš nego na kredit, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda

Koliko je koštao kvadrat u Srbiji tokom 2019. godine?

Načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednostinepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Ana Đurković kaže da su stanovi u 2019. godini bili najtraženiji na tržištu nepokretnosti, kao i da cene stanova rastu, ali ne rastu svuda isto.

Najskuplji kvadratni metar 2019. godine koštao je 8.683 evra u "Beogradu na vodi", ali Đurkovićeva navodi i da je Vračar tradicionalno lokacija na kojoj su cene visoke, kao i da se sve više vidi porast cena nepokretnosti na Novom Beogradu.

Najskuplje prodati stanovi u 2019. godini

Naglasila je da se razlikuju cene u novogradnji i starogradnji i da je to prilična razlika što se tiče Beograda.

Na primer, u opštini Stari grad je prosečna cena stanova u starogradnji 2.000 evra, a u novogradnji je 2.241 evro. U Savskom vencu prosečna cena kvadrata u novogradnji dostiže cenu od 3.000 evra, a u Rakovici je oko 1.000 evra u proseku.

Cene stanova u novogradnji i starogradnji po opštinama u Beogradu

"To je prilično veliki raspon cena u centralnim gradskim opštinama", dodaje Đurkovićeva.

Ukazala je da je Zemun ove godine zabeležio rast cena u odnosu na prošlu godinu.

Kada je reč o gradovima širom Srbije, u Boru je najniža srednja cena od 305 evra po kvadratu i nema prodaje stanova u novogradnji, što znači da je to tržište nerazvijeno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cene kvadrata po gradovima

Novi Sad je iza Beograda prvi po visini prosečne cene kvadrata – 1.100 evra je prosečna cena u starogradnji, a u novogradnji 1.200 evra.

Ističe da i cene kvadrata po gradovima dokazuju da je novogradnja u ekspanziji, jer su cene kvadrata u novogradnji svuda više.Najatraktivnije lokacije, osim "Beograda na vodi" su "West 65" na Novom Beogradu, "Rezidens" u ulici Kneze Miloš, "Skajlajn", "Park 11", Blok 32, Gramšijeva, "Sakura park"...

Cene kvadrata na atraktivnim lokacijama

"Ako pogledamo prve tri vidimo da je cena oko 3.000 evra, a najniže cene na atraktivnim lokacijama su oko 2.000 evra po kvadratu", kaže Đurkovićeva.

Govoreći o cenama u turističkim centrima, Đurkovićeva kaže da se na Kopaoniku vidi da je starogradnja skuplja nego novogradnja, dok je recimo na Zlatiboru primetan porast novogradnje.

Cene kvadrata u turističkim centrima

"Poslednjih godina Zlatibor se ubrzano gradi, pa je cena novogradnje skuplja od starogradnje", dodaje Đurkovićeva.

Istakla je primer Sokobanje gde je porasla cena kvadrata na 1.020 evra, a gde nema prodaje starogradnje.

Kada je reč o poslovnim prostorima, Stari grad sa 14.000 evra po metru kvadratnom najskuplji i to je prodat poslovni prostor u Knez Mihajlovoj ulici.

Cene kvadrata poslovnih prostora

Što se tiče cene kvadrata garažnih mesta, najskuplja su na Vračaru i iznosi 2.727 evra po kvadratu, a garaža u Novom Sadu u Pupinovoj palati je prodata za jednu od najvećih cena.Na pitanje da li se kupuje više gotovinom ili na kredit, Đurkovićeva navodi da je keš kupaca oko 70 procenata.

"Kada je novogradnja u pitanju građani su se odlučivali na kredit u 31 odsto slučajeva, a kod starogradnje u 29 odsto slučajeva – to nije toliko veliki procenat kupovine na kredit", kaže Đurkovićeva.

Kada je reč o tome gde cene stanova najviše rastu, Đurkovićeva kaže da je u Kragujevacu stagnacija cene, a u Beogradu cene najviše rastu.

Gde cene stanova najviše rastu?

Cena stanova u Beogradu i Novom Sadu se razliku za 13 odsto.

Građani su kupovali više stanove u starogradnji, ali je velika ekspanzija gradnje – 16 odsto je povećana gradnja u odnosu na prethodnu godinu.

Govoreći o prodaji industrijskog i poljoprivrednog zemljišta, Đurkovićeva je istakla da je ona porasla za tri godine za pet do sedam odsto.

Cene industrijskog i poljoprivrednog zemljišta

"Poljoprivredno zemljište je u Vojvodini najskuplje. Najskuplje zemljište je prodato u Bačkoj Topoli u Gunarašu i bilo je blizu 100.000 evra po hektaru", navela je Đurkovićeva.

Najveća površina koja je prodata je u Novom Bečaju 600 hektara za 4.800.000 evra.U južnobačkom okrugu su najviše cene po hektaru, a onda sledi severnobački okrug, zaključuje Đurkovićeva.

1 komentar

  1. User image
    Perapostar 02.03.2020 19:32

    100 000 Eura za jedan hektar zemlje je mozda cena na Jupiteru a ne u Gunarosu ..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Republički geodetski zavod poljoprivredno zemljište građevinsko zemljište stanovi cena kvadrata kvadrat ana đurković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana