Tekst objavljen: 23.12.2019 13:55        


Eksplozivni rast berzanskog indeksa S&P porastao je ove godine više od 27% – znači da se 2019. godine oblikuje kao jedna od najboljih godina za ulaganje u novijoj istroiji, što je bila blagodet za vodeće tehnološke divove čiji su tržišni udeli znatno porasli

Koje kompanije su bili najveći dobitnici, a koje najveći gubitnici u 2019. godini?

Međutim, ova godina nije bila uspešna za sve, pa su brojne velike korporacije, među njima i neke od najvećih kompanija iz farmaceutske, hemijske i maloprodajne industrije, beleže pad tržišne vrednosti pa 2019. neće pamtiti po dobru.

Ako S&P 500 indeks pređe 29,6% prije kraja decembra, to će biti najbolji godišnji rast u poslednjih šest godina, a ako preskoči 31%, najbolji će biti u 22 godine, pokazala je analiza CNBC-a.

Evo deset firmi koje su ostvarile najviši tržišni rast u 2019. godini, s ukupnim ukupnim povećanjem tržišne kapitalizacije od skoro 2 triliona dolara:

APPLE: Appleova deonica imala je tranzitnu godinu u kojoj je njena tržišna vrednost porasla za 497 milijardi odsto na skoro 1,25 biliona dolara. Njegove deonice su dostigle nove rekordne nivoe u drugoj polovini 2019. Kompanija je imala koristi od snažne prodaje proizvoda i prodora Apple TV +.

MICROSOFT: Još jedan vrhunski tehnološki gigant koji je ove godine znatno proširio poslovanje u oblaku, svoj tržišni limit povećao je za 408 milijardi, na ukupno 1,19 biliona dolara – što ga čini glavnim Apple-ovim konkurentom za tron.

GOOGLE: On i dalje dominira u digitalnom oglašavanju i pretraživanju – iako se širi i na druga područja poput veštačke inteligencije i automobila koji se samostalno voze – svoj tržišni limit povećao je tokom 2019. za 214 milijardi do gotovo 934 milijarde dolara.

FACEBOOK: Najpoznatija društvena mreža nastavila je da privlači više prihoda dodavanjem novih korisnika svojoj osnovnoj platformi kao i uslugama poput Instagrama i WhatsAppa, uprkos potencijalnom regulatornom nadzoru. Facebook je stekao 213 milijardi dolara dodatne tržišne vrednosti od početka 2019. godine, i sada vredi 587 milijardi dolara.

AMAZON: Kompanija najbogatijeg čovjeka na svetu je ove godine povećala svoju tržišnu vrednost za gotovo 150 milijardi – na ukupno 887 milijardi dolara, zahvaljujući snažnom rastu računarstva u oblaku (Amazon Web Services) i reklamnim kompanijama.

Ostale deonice koje su ove godine donele veliku tržišnu vrednost uključuju kompanije za finansijske usluge poput Visa (115 milijardi USD), JPMorgan Chase (111 milijardi USD) i Mastercard (106 milijardi USD).

Kompanije koje su zaokružile prvih 10 su Disney (100 milijardi USD), koji je na jesen lansirao novu i vrlo uspešnu Disney + streaming uslugu, kao i Procter & Gamble (82 milijarde dolara), koji su ove godine smanjili troškove i konsolidovali svoje brendove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Deset kompanija koje su najviše izgubile u svojoj tržišne vrednosti u 2019. godini akumulirale su kombinovani gubitak od nešto više od 140 milijardi dolara su:

DUPONT: Prethodno najveći svetski hemijski konglomerat osnovala je tokom cele godine brojne kompanije, uključujući svoju robnu hemijsku ćerku firmu Dow i poljoprivrednu jedinicu Corteva, koja je u aprilu smanjila tržišni limit kompanije za više od polovinu. Njena tržišna vrednost pala je tokom godine gotovo 34 milijarde dolara, na ukupno 47,5 milijardi dolara.

PFIZER: Tržišna vrednost ovog giganta pala je nešto više od 33 milijarde dolara – na 218 milijardi dolara u 2019. To se desilo usled pada prodaje i spajanja odjeljenja generičkih lekova Upjohn s Mylanom početkom godine, što je izazvalo negativnu reakciju analitičara sa Wall Streeta.

KRAFT HEINZ: Kompanija u kojoj jedan od najvećih udela kontroliše investitor milijarder Voren Bufet (gotovo 27% udjela), krajem februara zabilježila je pad svojih dionica za više od 30%, nakon što je otpisala vrednost poznatih brendova Kraft i Oscar Mayer za više od 15 milijardi dolara. Deonice se od tada nisu stvarno oporavile, a kompanija je ove godine izgubila tržišnu vrijednost od 13,5 milijardi dolara.

WALGREENS BOOTS ALLIANCE: Tržišna vrednost međunarodnog trgovačkog lanca lekova ove se godine smanjila za 13,1 milijardu dolara, na 52 milijarde dolara, budući da se kompanija suočava s povećanom zabrinutošću u vezi s konkurencijom od strane mrežnih trgovaca, što dovodi do smanjenja troškova i istraživanja ogromnog potencijalnog otkupa od privatne kompanije.

OCCIDENTAL PETROLEUM: Ovaj div je ove godine zabeležio pad tržišne vrednosti za 11,5 milijardi dolara, jer se ulagači na Wall Streetu brinu zbog velikog duga koji proizlazi iz preuzimanja Anadarko Petroleum od 37 milijardi dolara ranije ove godine, kao i opadanja zaliha energije generalno.

Ostale kompanije koje su ove godine zabeležile velika smanjenja tržišne vrednosti su proizvođači industrijskih proizvoda 3M (10,7 milijardi dolara), investiciona ulaganja u nekretnine u kompaniju Simon Property Group (7,4 milijarde dolara) i proizvođač medicinskih implantata Abiomed (7,0 milijardi USD).Prvih deset najvećih gubitnika zaokružuju Biogen (5,6 milijardi dolara), koji se fokusira na lečenje neuroloških bolesti, i IT služba DXC Technology (4,7 milijardi dolara).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
retrospektiva 2019 berza apple Microsoft google

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana