Tekst objavljen: 24.12.2019 15:35        


Najviše novca od svih ljudi na svetu ove godine zaradio je Francuz Bernar Arno, vlasnik komapnije LVMH – 35,5 milijardi dolara

Ko je milijarder godine?

Pod okriljem ove kompanije posluju brendovi kao što su Louis Vuitton, Dior i Moet & Chandon. LVMH je prošlog meseca postigao dogovor o kupovini američkog draguljarskog diva Tiffanyja za više od 16 milijardi dolara. Ukupno Arnoovo bogatstvo sada iznosi 104 milijarde dolara i on je treći najbogatiji čovek na svetu.

Treba reći da su dve žene ove godine stekle veće bogatstvo od Arnoa, ali se ne može reći baš da su ga zaradile.

Mekenzi Bezos stekla je 35,9 milijardi dolara, zahvaljujući razvodu od osnivača Amazona Džefa Bezosa. Njihov razlaz je postao poznat kao najskuplji razvod na svetu, s obzirom na udeo novca koji je Džef morao da prepusti Mekenzi, koja je postala 26. najbogatija osoba na svetu.

Udovica rekorder

No, ni ona nije osoba koja je došla do najviše novca u 2019. godini, već je to Julija Flešer Koh, udovica Dejvida Koha, bivšeg suvlasnika kompanije Koch Industries, druge najveće privatne kompanije u SAD po prihodima.

Flešer Koh (56) je bogatstvo u vidu 62 milijarde dolara nasledila od pokojnog muža, i time postala 10. najbogatija osoba na svetu, i najbogatija žena. Dejvid Koh je umro u avgustu ove godine.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg ove godine je povećao svoje bogatstvo za 26,7 milijardi dolara na 78,7 milijardi, i on je peta najbogatija osoba na svetu.

Bil Gejts je dodao 22,4 milijarde dolara pa je sada s ukupno 113 milijardi najbogatiji čovek.

Na drugom mestu je Džef Bezos koji ima 111 milijardi, 13,6 milijardi manje nego lani. On je jedan od retkih superbogataša čije se bogatstvo ove godine smanjilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Godina iz snova

Vlasnik Zare Amansio Ortega u 2019. postao je bogatiji za 15,7 milijardi dolara, pa je sa ukupno 74,3 milijarde na 6. poziciji liste bogataša.

Spomenimo da je Voren Bafet ove godine dodao oko 5 milijardi na svoje bogatstvo koje sada iznosi 89 milijardi dolara, što ga čini 4. najbogatijom osobom na svetu.

Najbogatiji čovjek Azije i 11. najbogatiji na svetu je Indijac Mukeš Ambani, koji je ove godine zaradio dodatnih 17,6 milijardi dolara pa sada ima ukupno skoro 62 milijarde.

Stiv Balmer je u 2019. zaradio impresivnih 19,4 milijarde pa je došao do bogatstva od 58 milijardi.

Troje suvlasnika Walmarta koji su poznati kao najbogatija porodica na svetu – Rob, Džim i Alis Volton, zaradili su samo u ovoj godini svako više od 10 milijardi dolara. Sada njih troje zajedno imaju preko 162 milijarde dolara. Walmart je najveći svetski maloprodajni lanac.

Osnivač Alibabe Džek Ma ove godine je osigurao dodatnih 11 milijardi dolara.

Žakelin Mars i njen brat Džon Mars, vlasnici poznatog “čokoladnog carstva”, ove godine su takođe povećali svoje bogatstvo za po više od 10 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milijarderi 2019 retrospektiva Bernar Arno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana