Tekst objavljen: 21.07.2020 13:15        


Jeftinija radna snaga, niži troškovi poslovanja, manji porezi, te mogućnost dobijanja državnih subvencija po više osnova, ali i veličina tržišta i dobri trgovinski sporazumi sa brojnim zemlja u svetu, samo su neki od mogućih razloga zašto bi jedna kompanija otišla iz Hrvatske, a ostala u Srbiji

Ključni razlozi zbog kojih je Meggle došao u Srbiju

Odluka kompanije Megle da ugasi proizvodnju u Osijeku sa ukupno 160 zaposlenih i da investiciju koju je u Hrvatskoj započela 1996. godine, praktično zamrzne, nije doneta preko noći. Kako su, i u samoj fabrici istakli, povlačenje sa komšijskog tržišta odlagano je više puta tokom poslednjih nekoliko godina, s nadom da će se uslovi poslovanja i okolnosti poboljšati. Kako su isti izostali, a paralelno su istražili i sve druge opcije, doneta je odluka o povlačenju.

U Megle su izjavili da ne sele proizvodnju u Srbiju, već da je u Hrvatskoj jednostavno gase. Pitanje koje se istovremeno pojavilo jeste, međutim, šta to Srbija iz ugla investitora ima, a da Hrvatska ili nema, ili barem ne u dovoljnoj meri. Jer Megle u Kragujevcu posluje od 2011. godine kada su u Srbiji kupili kragujevačku mlekaru Mladost.

U Srbiji je prosečna plata oko 500 evra, a u Hrvatskoj oko 900 evra, dakle investitoru je u našoj zemlji dostupnija jeftinija i kvalitetna radna snaga. U Srbiji su i niži troškovi poslovanja, strani investitori vrlo često dobijaju subvencije, a država i lokalne samouprave su spremne i da ih podstaknu i iz ugla obezbeđivanja prostora za rad, neophodne infrastrukture...

"Glavni adut i Srbije pravo je u pristupu jeftinijoj radnoj snazi, podršci za strane investitore ali i uopšteno govoreći u lakšem poslovanju. Imamo mnogo i jeftiniju struju i od Hrvatske ali od mnogih drugih zemalja u okruženju i EU", kaže Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja u razgovoru za "Blic Biznis".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vrlo važna činjenica je i da je srpsko tržište veće od hrvatskog. Preko sporazuma o slobodnoj trgovini s EU i članicama CEFTA-e, kao i s Turskom i s Evroazijskom ekonomskom unijom, u kojoj je vodeća članica Rusija, kompanijama registrovanim u Srbiji praktično se otvara veće tržište od onog koje se otvara firmama registrovanim u Hrvatskoj.

Govoreći konkretno o mlekarskoj industriji, Kovačević kaže da u Evropskoj uniji postoji velika konkurencija i mnoštvo stočnih farmi, te je s te strane jasno ako Megle recimo odlazi iz Hrvatske jer je ona postala deo Evropske unije.

U Savetu stranih investitora više puta su isticali da je Srbija pozicionirana relativno dobro u odnosu na svoje susede, i to zahvaljujući geostrateškom položaju i dobro razvijenom okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Vlada je uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre, poput rasta BDP-a i izvoza, te da uvede značajna poboljšanja u različitim delovima poslovne klime, pre svega u oblasti nekretnina i gradnje", ocenili su u Savetu.

Američki Stejt department je u svom Izveštaju takođe pozitivno ocenio strateški položaj zemlje, ali i dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska Srbija mleko meggle mlečna industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana