Tekst objavljen: 22.12.2020 11:55        


Proizvođači automobila i elektroničnih uređaja od televizora do pametnih telefona upozoravaju na globalnu nestašicu čipova koja uzrokuje kašnjenja u proizvodnji

Kasne čipovi i zbog toga širom sveta kasni sve - od automobila do telefona

To se dešava baš u vreme oporavka potrošnje od krize uzrokovane koronavirusom.

Problem ima nekoliko uzroka, kažu izvršni direktori industrije i analitičari, među kojima su požar u jednoj japanskoj fabrici čipova, zatvaranje pogona zbog sprečavanja širenja pandemije u jugoistočnoj Aziji te štrajk u Francuskoj, piše HINA, prenosi portal Indeks (Index).

Još jedan kratkoročni uzrok nestašice čipova bilo je i gomilanje zaliha telekomunikacionog diva Huaveja, uoči stupanja na snagu američkih sankcija njegovim dobavljačima sredinom septembra.

No, najveći problem su nedovoljna ulaganja u fabrike za proizvodnju čipova od 8 inča, većinom u vlasništvu azijskih kompanija, koja nisu pratila brži od očekivanja rast potražnje za 5G telefonima, prenosnim računarima i automobilima.

"Za celu elektronsku industriju imamo nedostatak komponenata", utvrdio je izvršni direktor kineske fabrike Sand and Wave, Doni Zang, koji ističe problem s nabavkom mikrokontrolera, ključnog za proizvodnju pametnih slušalica na kojima trenutno rade.

"U početku smo planirali završiti proizvodnju za mesec dana, no sad će nam verovatno trebati dva meseca", napomenuo je.

Pogođena i kineska automobilska industrija

Jedan japanski dobavljač elektroničkih komponenti tvrdi kako nedostaje WiFi i Bluetooth čipova te da očekuje kašnjenja duža od 10 nedelja.Kineska automobilska industrija procenjuje da će proizvodnja nekih kineskih proizvođača zbog nedostatka čipova biti pogođena u prvom tromesečju iduće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Potražnja kineskih potrošača, posebno za automobilima, neočekivano se brzo oporavila od krize s koronavirusom.

Istovremeno, porasle su i narudžbine za proizvode poput prenosnih računara i mobilnih telefona u regijama sveta koje se još bore sa suzbijanjem pandemije, poput Evrope i Sjedinjenih Država.

Rast potražnje pojačava pritisak na proizvođače 8-inčnih čipova. Tajvanska fabrika čipova TSMC je najveći svetski ugovorni proizvođač čipova, za vratom joj diše Samsung, a slede SMIC, GlobalFoundries i UMC, podacima su Trendforce-a.

"Čini se da je problem uglavnom u fabrikama čipova", ističe izvor iz evropske industrije poluvodiča, dodajući da su pod pritiskom posebno TSMC i GlobalFoundries.

Rad punim kapacitetom

TSMC, koji snabdeva Apple i Qualcomm, odbio je dati komentar, no njegov čelnik ove nedelje opisao je kapacitete kompanije "tesnima".

GlobalFoundries, pak, poručuje kako ulaže u "jačanje kapaciteta kako bi udovoljio dosad nezabeleženoj potražnji". Kompanija planira u 2021. udvostručiti kapitalne investicije kako bi povećala proizvodnju.

Iz južnokorejske fabrike DB Hitek, koja snabdeva Apple čipovima za tablete, navode da će njihovi pogoni za proizvodnju 8-inčnih čipova raditi punim kapacitetom barem idućih šest meseci, a očekuju da će ponuda biti nedovoljna sve do druge polovine iduće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čipovi čipovi od 8 inča zastoj proizvodnje Huavei

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana