Tekst objavljen: 19.12.2019 15:50        


Postoje šanse da se u Šumadiji prave novi modeli

Kako spajanje "Fijata" i "Pežoa" može da utiče na proizvodnju u Kragujevcu?

Mada je još rano reći na koji način bi spajanje "Fijat-Krajslera" i PSA grupe u čijem su vlasništvu "Pežo", "Sitroen" i "Opel", mogloda utičena fabriku u Kragujevcu, moguće posledice povezivanja dva automobilska giganta ne bi trebalo zanemariti.

Kompanije koje su juče saopštile da su njihovi upravni odbori potpisali obavezujući sporazum o spajanju dve automobilske grupacije, između ostalog, navode i da je dogovoreno da nijedna fabrika neće biti zatvorena.

Stoga je, kako poznavaoci auto industrije tvrde, moguće da će budućnost "Fijata" u Srbiji ići u nekom drugom pravcu, ali je na vidljive promene potrebno sačekati najmanje godinu i po dana.

Ovim spajanjem nastaje četvrti najveći proizvođač automobila u svetu, a sedište će biti u Holandiji. Spajanjem dva auto-giganta na fifti-fifti osnovi, koje je najavljeno u oktobru, rađa se grupa sa prihodima od gotovo 170 milijardi evra i proizvodnjom 8,7 miliona automobila godišnje, što je svrstava odmah iza "Tojote", "Folksvagena" i saveza "Reno-Nisan".

Što se tiče kompanije u Kragujevcu, do konkretnih promena u Fijatu u Srbiji potrebno je nekoliko koraka. Najpre bi, kako je objasnio jedan poznavalac auto-industrije, trebalo sačekati zajedničku strategiju, jer će se time praktično odrediti šta će pojedinačne fabrike po zemljama da rade i za šta će biti specijalizovane.

- Obe strane već sada imaju svoje dugoročne planove. "Fijat" je nedavno objavio petogodišnju strategijui tu su sada potrebne izmene s obe strane, a koje zahtevaju vreme. Danas je "Fijat" u Poljskoj u Tihijuspecijalizovan za proizvodnju malih automobila, a "Fijat" u Kragujevcu za proizvodnju porodičnih - pojasnio je poznavalac auto-industrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Moguće je, ističe, da se "Fijat" sada fokusira više na američko tržište gde ta kompanija ostvaruje mnogo bolje rezultate u odnosu na Evropu. S druge strane, u takvoj situaciji "Pežo" i "Opel" bili bi više orijentisani na Evropu.Kako dalje objašnjava, to bi moglo da znači i mogućnost da se u Kragujevcu umesto "Fijata" prave novi modeli:

- To je ipak priča na dugačkom štapujer bi zahtevalo dodatne investicije ali i promene u strategiji.

S druge strane, profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić, smatra da bi spajanje "Fijata" i "Pežoa" na globalnom nivouu najgorem slučaju moglo Srbiju da ostavi bez nekih značajnijih benefita.

- U ovom trenutku je teško proceniti kako bi situacija mogla da se odvija po kompaniju u Kragujevcu. Iskustva pokazuju da se velike kompanije često odlučuju i za gašenje neprofitabilnih delova, ali i za unapređivanje onih koji dobro rade - ocenio je Savić.

Novo ime kompanije izvesno, ali za sada nepoznato

Dve kompanije su u zajedničkom saopštenju navele da će na čelu nove grupe biti glavni izvršni direktor PSA Karlos Tavares, a predsednik "Fijat Krajslera" Džon Elkan će predsedavati udruženom kompanijom. Kako su rukovodioci istakli, još nije doneta odluka o imenu nove kompanije, dok će generalni direktor FCA Majk Manli ostati na rukovodećoj funkciji, ali nije rečeno na kojoj.

Kompanije očekuju od ovog merdžovanja uštedu od 3,7 milijardi evra godišnje, a ta sredstva će uložiti u "novu eru održive mobilnosti".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spajanje fijat krajslera i psa PSA fiat automobili fijat automobili srbija kragujevac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana