Tekst objavljen: 13.10.2019 13:00        


Uprkos svim pravima potrošača, oni nisu uvek u pravu

Kada kupac nije u pravu? Ovo je 6 najčešćih zabluda

Prava potrošača su sve zaštićenija, ali postoje situacije u kojima kupci ipak nisu u pravu. Evo nekoliko najčešćih zabluda kada je reč o korisničkim pravima.

1. Robu koju kupim u klasičnoj prodavnici mogu zameniti ako mi se ne sviđa

Netačno. Ako vam se ne sviđa, u trgovinu je moguće vratiti isključivo robu kupljenu onlajn, i to u roku od 14 dana, ali robu kupljenu u klasičnoj trgovini trgovci su dužni uzeti nazad isključivo ako ona ima neku grešku, i to grešku koju niste uzrokovali korišćenjem, već je na robi bila prilikom kupovine ili je nastala mimo vas.

Ovo je jedna od češćih zabluda potrošača koja je uglavnom nastala otkako je Evropska unija za kupovinu putem interneta uvela mogućnost jednostranog raskida ugovora, a koji se ne odnosi na klasične trgovine. Ipak, iako trgovci nisu dužni uzeti nazad artikl oko kojeg ste se predomislili, mnogi će to ipak učiniti, pa se raspitajte prilikom kupovine kakva je praksa konkretne prodavnice u kojoj kupujete.

2. Rok za vraćanje robe kupljene onlajn je 14 dana od dana kupovine

Opet netačno, iako će se mnogi onlajn trgovci pogrešno pozivati na ovo pravilo. Dakle, rok za povrat robe u trajanju od 14 dana kreće od trenutka kad ste artikl preuzeli, odnosno kad vam je bio dostavljen. Cela priča inače ne bi imala smisla, naime, pretpostavka je da kupci koji su robu kupili onlajn nisu imali prilike da razgledaju artikl pre kupovine, zbog čega im se daje period od dve nedelje od dostave robe da je vrate ako im se uživo ipak ne sviđa.

Nažalost, mnogi onlajn trgovci ovo pravilo interpretiraju pogrešno, pa su čak u svoje opšte uslove poslovanja uneli odredbu prema kojoj se rok za povrat računa od trenutka kupovine robe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3. Trgovac ne mora uzeti na popravku artikl kome je nakon godinu dana istekla garancija

I ovo je netačno, ali mnogi trgovci će vam pokušati prodati priču. Dakle, garancija koju vam daje trgovina na prodati uređaj zapravo je komercijalna garancija, te predstavlja isključivo dodatne garantne uslove za pojedini artikl. Mimo te komercijalne garancije, za svaki proizvod koji kupite na području EU trgovac odgovara za materijalne nedostatke u roku od dve godine od kupovine.

To je propisano Zakonom o obaveznim odnosima koji kaže da kvar ili grešku na proizvodu morate prijaviti najkasnije dva meseca nakon što ste je primetili, a ukoliko se ta greška pojavila u prvih šest meseci od kupovine pretpostavljaće se da je postojala u vreme kupovine, pa će trgovac morati da vas obešteti. Osim toga, kao kupac imate se pravo pozvati i na materijalnu odgovornost i na komercijalnu garanciju, a u svakom trenutku možete iskoristiti odredbu koja je po vas bolja.

4. Za izgubljeni proizvod iz dostave nije kriva prodavnica, nego dostavljač

I ovo je takođe velika laž koja se, nažalost, često izgovara prilikom dostave robe. Ako ste prilikom kupovine i naručivanja nekog proizvoda sa trgovinom dogovorili dostavu robe na adresu, a posebno ako ste za to još i platili, tada ste ugovor o dostavi robe sklopili s trgovcem, a ne sa dostavljačkom službom, pa se ne dajte impresionirati ako vas trgovac uputi da problem rešavate sa kuririma. Njih ne morate i ni u kom slučaju nemojte zvati jer oni nisu vaša odgovornost. Ugovor i poslovne odnose s njima dogovorila je sama prodavnica, pa vas ne bi smeli da se tiču njihovi međusobni odnosi.

Naravno, situacija je drugačija ako ste sami organizovali dostavu robe iz trgovine na adresu jer u tom slučaju trgovac zaista nije odgovoran ako se vaša roba putem izgubi ili ošteti.

5. Ako želim da trgovac preuzme robu na popravku, moram mu pokazati račun

Ovo je jedna od najčešćih zabluda prilikom ostvarivanja prava na garanciju na koju se trgovci gotovo u pravilu pozivaju, iako zakoni koji definišu pravo na otklanjanje materijalnih nedostataka nigde ne spominju račun. Dakle, formalno-pravno, dostava računa ne bi trebala biti uslov za ostvarivanje ovog prava, ali bi, ukoliko ga nemate, trebalo na neki način da možete dokazati trgovcu kada ste i gde tačno kupili proizvod.

Dakle, ako ste ga kupili karticom, a korisnik ste internet bankarstva, možete kao dokaz priložiti isečak na kom se vide datum i mesto kupovine, ali malo ćete teže dokazati vreme kupovine ako ste robu plaćali gotovinom, pa se potrošačima ipak preporučuje da određeno vreme čuvaju račune.

6. Kad vraćam robu kupljenu putem interneta jer sam se predomislio, ne moram je vraćati u originalnoj ambalaži

Opet netačna tvrdnja. Većina trgovaca, a zakoni će im ovde davati za pravo, u uslovima određuju da se za robu kupljenu onlajn imate pravo predomisliti u roku od 14 dana, te je vratiti u prodavnicu, ali će vas upozoriti na to da je morate isporučiti nazad u originalnom pakovanju. I tu će biti u pravu, jer se taj period od 14 dana smatra nekim probnim periodom u kojem vi još isprobavate kupljeni proizvod, pa nema nikakvog razloga da pre nego što ste odlučili hoćete li ga zadržati pocepate i bacite originalno pakovanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka prava kupovina povraćaj novca vraćanje robe zablude

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana