Tekst objavljen: 08.07.2020 12:35        


Uskladivenje akcizne politike Srbije sa onim u Evropskoj uniji (EU), nakon što postane njen član, dovešće izvesno do poskupljenja cigareta, ali ne nužno i do poskupljenja ostalih akciznih proizvoda, poput alkohala, jer će njihova cena zavisiti od situacije na EU tržištu, preneo je portal European Western Balkans

Kad (i ako) uđemo u EU to će značiti jednu sigurnu stvar - poskupljenje cigareta

"Momentom pristupanja EU, akcize na cigarete u Srbiji će biti povećane, jer su u apsolutnom iznosu niže od minimalne akcize koju propisuje Direktiva. Sasvim je izvesno da će ulaskom u EU cigarete u Srbiji poskupeti, jer je minimalna akciza na cigarete u EU 90 evra na 1.000 komada, odnosno 1,8 evra – 212 dinara po paklici", kazala je za European Western Balkans savetnica u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Rančić.

Kako je navela, u Srbiji je trenutno akciza na cigarete oko 157 dinara, odnosno 67 evra na 1.000 cigareta.

"Sa druge strane i maloprodajne cene cigareta u EU se kreću u rasponu od 2,5 evra (Bugarska) do blizu 10 evra (Irska) dok je prosek na nivou EU oko pet evra za paklicu cigareta", precizirala je Rančić, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 16, koje se odnosi na oporezivanje.

Istovremeno, kako je dodala, propisivanjem akcize na jaka alkoholna pića u Srbiji u visini minimalne u EU, što je oko 182 donara, "možda ne bi nužno dovelo do poskupljenja proizvoda ili bar ne u većoj meri, s obzirom da je taj iznos između trenutno važećih akciza (rakije od voća oko 135 dinara i rakije od žitarica oko 344 dinara)".

Prema njenim rečima, biće potrebno u sistem akciza uvesti i alkoholna pića proizvedena u domaćoj radinosti, pri čemu EU direktiva daje mogućnost primene nižih stopa akciza na alkoholna pića proizvedena od strane malih proizvođača, kazala je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"U kojoj meri će se desiti poskupljenje ili pak pojeftinjenje određenog proizvoda odrediće EU tržište, kada se jednom nađemo na njemu. Stoga je u ovom trenutku jako teško proceniti u kojoj meri će se cena određenog akciznog proizvoda menjati", navela je Rančić.

Ona je podsetila da je izmenjen Zakon o akcizama, u delu koji se odnosi na jaka alkoholna pića, tako da visina akcize bude propisana prema procentu alkohola, a ne prema kategoriji pića, jedan je od uslova za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 16 u procesu pridruživanja Srbije EU, koje se odnosi na oporezivanje.

"Nakon toga do trenutka pristupanja EU Srbija će morati da uvede akcize na energente kao što su prirodni gas, koks i ugalj. Pored toga, radi usaglašavanja sa EU Direktivom, način iskazivanja akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju, koja se prema važećem Zakonu o akcizama obračunava u procentualnom iznosu (7,5 odsto) će morati da se promeni, tako da ona bude iskazana u apsolutnom iznosu", rekla je Rančić.

Ona je ukazala i da u EU propisuje i minimalne iznose akciza za energente, duvanske proizvode i sva alkoholna pića.

"Zemlje članice zadržavaju potpuni fiskalni suverenitet da uvedu akcize i na neke druge proizvode, u visini minimalne ili veće od minimalne, što zavisi naravno od fiskalne politike konkretne zemlje", rekla je Rančić.

Portal European Western Balkans, zajedno sa Centrom za evropske politike (CEP) i NALED-om, a uz podršku EU sprovodi projekat "Pripremi se za učešće" sa fokusom na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cigarete akcize na cigarete akcize EU cene u eu Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana