Tekst objavljen: 14.05.2020 11:15        


Izraelski stručnjaci napravili su plan nazvan sistem "10-4" kako da svi mogu da idu na posao i u školu, a da se virus korona ne širi

Izraelci smislili plan "10-4" kojim žele da vrate život u normalu

Ovaj sistem, koji je zasnovan na jednoj slabosti virusa korona, omogućio bi da se pokrenu privredne aktivnosti i život donekle vrati u normalno stanje, a da ne dođe do skoka broja zaraženih i već ga razmatraju austrijski državni organi, prenosi Hafpost.gr.

Ta slabost virusa je period od tri dana, od trenutka kada se neko njime zarazi dok ne postane prenosilac.

Autori predloga, Uri Alon i Ron Milo sa izraelskog Naučnog instituta Vajcman, te Eran Jašiv, profesor ekonomije na Univerzitetu Tel Aviv i u Londonskoj školi ekonomije, kažu da bi rad trebalo organizovati u dvonedeljnim ciklusima.

Tako bi zaposleni radili četiri dana kao i obično, poštujući zaštitne mere kao što su nošenje maski i držanje bezbednog odstojanja. U narednih deset dana, kada postoji mogućnost da virus nekome prenesu ako su se zarazili, bili bi u karantinu kod kuće.

Prosvetne vlasti Austrije odlučile su da primene taj sistem u školama od 18. maja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tako bi, prema analizi Instituta Vajcman, reprodukcioni broj virusa bio manji od jedan, čime bi bilo izbegnuto njegovo eksponencijalno širenje.

Naučnici smatraju da bi tako čak i zaraženi koji nemaju simptome mogli da budu u kontaktu sa drugim kolegama, a da virus ne prenesu.

Rad u preduzećima i u školama na taj način bio bi organizovan po grupama, dok bi oni koji su u samoizolaciji mogli da rade ili prate nastavu od kuće. Bilo bi moguće i organizovati posao i nastavu tako da roditelji i deca u isto vreme provode period samoizolacije kod kuće.

Kako navode izraelski profesori, ovakvim sistemom smanjuje se mogućnost naglog skoka broja zaraženih otvaranjem firmi, izbegava se novo uvođenje strogih karantinskih mera, pomaže se privredi, ali i zaposlenima, da počnu da zarađuju kako bi se smanjile ekonomske štete od pandemije.


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plan 10 4 obnavaljanje ekonomije izrael ekonomija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana