Tekst objavljen: 29.12.2019 9:00        


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da је Srbija samo u budžetu za 2020. godinu izdvojila 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona i da će projektant biti izabran u narednim danima, pošto je tender „pri kraju"

Izdvojene pare za nacionalni stadion, a idejnog rešenja - nema?

Mali je u intervjuu za Kurir naveo da je za tu javnu nabavku pristiglo četiri ponude, a da je na prostoru od oko 600 hektara oko stadiona predviđena izgradnja stambenih i poslovnih kvartova, kao i zabavni parkovi.

„Sport je odavno prestao da bude samo sport, to je i biznis. Gradi se devet novih stadiona u gradovima širom Srbije, od čega će u prvoj fazi biti izgrađeno njih šest", rekao je Mali.

Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture je ovog meseca produžio rok za izradu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona do decembra 2020. godine.

U obrazloženju te odluke se navodi da Ministarstvo izvođaču radova nije na vreme dostavilo studiju koja bi definisala kapacitete i nivo opremljenosti kompleksa, zbog čega Urbanistički zavod Beograd nije mogao da otpočne sa izradom prostornog plana.

Takođe se navodi i da se prostorni plan ne može uraditi bez idejnog projekta, za koji je tender raspisan u avgustu, odnosno osam meseci nakon što je zaključen ugovor sa Urbanističkim zavodom Beograd.

Transparentnost Srbija je krajem oktobra upozorila da Ministarstvo finansija nema studiju opravdanosti izgradnje nacionalnog stadiona, kao ni informacije kome i kako je poverena njena izrada, iako je Mali najavio da će taj dokument biti završen još u maju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2018. godine da će izgradnja stadiona kod Ostružnice koštati između 200 i 250 miliona evra, ali je ministar finansija Siniša Mali u aprilu tekuće procenio vrednost radova na 50 do 70 miliona.

Dok je kod nas cena nepoznata, susedna Bugarska je u maju ove godine dobila ponudu od 600 miliona evra za izgradnju sopstvenog nacionalnog stadiona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije siniša mali ostružnica idejno rešenje nacionalni stadion

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana