Tekst objavljen: 23.06.2020 13:55        


Međunarodna trgovina trebalo bi da zabeleži istorijski pad od 18,5 odsto u drugom kvartalu zbog pandemije koronavirusa, ali će taj pad biti manje ozbiljan od očekivanog zbog "brze reakcije vlada", saopštila je Svetska trgovinska organizacija

Istorijski pad trgovine, ali ipak manji od očekivanog

"Pad trgovine kojoj danas svedočimo je bez presedana, biće najveći ikada zabeležen", naveo je generalni direktor STO Roberto Azevedo, ali i dodao da je za utehu da je mogao da bude još veći.

"Ovo je zaista pozitivna vest, ali ne možemo sebi da dozvolimo da popustimo sa naporima", kazao je on.

Prema poslednjim podacima STO, obim trgovinske razmene je u prvom kvartalu opao za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prve procene za drugi kvartal, kada su virus i mere izolacije pogodile veliki deo svetske populacije, predviđaju pad od oko 18,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Azevedo je ocenio da su "sprovedene odluke bile od suštinskog značaja za ublažavanje posledica po proizvodnju i trgovinu", ističući da će "one i dalje imati važnu ulogu u odredjivanju brzine ekonomskog oporavka".

"Da bi se osigurao snažan oporavak proizvodnje i trgovine u 2021. godini, biće potrebno da fiskalna, monetarna i trgovinska politika idu u istom smeru", upozorio je generalni direktor STO Roberto Azevedo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad trgovine svetska trgovinska organizacija trgovina ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana