Tekst objavljen: 24.10.2020 12:00        


Zbog pada posla i neizvesne budućnosti mnogi hoteli u BiH su zatvoreni, a neki vlasnici menjaju njihovu namenu

Hoteli širom BiH postaju starački domovi

Naime, oni ih pretvaraju u stambene i poslovne jedinice ili staračke domove, navode iz Udruženja Horeca.

Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva beleži se tokom čitave godine i ove branše su pretprpele najveću štetu izazvanu pandemijom koronavirusa. Hiljade radnika ostalo je bez posla,a broj bi mogao i da se utrostruči ukoliko nadležne institucije ne pruže finansijsku podršku, navode iz udruženja.

"Veliki broj gradskih hotela je potpuno zatvoren, imate određeni broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji menjaju namenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis", ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od sedam do 12 odsto, dok je za njihovo funkcionisanje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 odsto, podaci su Udruženja poslodavaca turizma i ugostitelja Republike Srpske Horeca.

Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 odsto. Bez brze i konktetne pomoći vlasti, kažu, doći će do opšteg kolapsa u ovoj privrednoj grani, prenosi portal Indikator.

Iz Udruženja Horeca traže mere koje bi pomogle spas ove industrije, uključujući šest gostiju za jednim stolom i do tri osobe za šankom uz distancu do 1,5 metara, kredite sa nižom kamatnom stopom i subvencionisanje kamata, kao i subvencionisanje plata i doprinosa zaposlenima.

Između ostalog zahtevaju ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude, smanjenje cena električne energije, kao i produženje roka za korišćenje turističkih vaučera u kampanji "Doživi Srpsku", te dodatne vaučere i za ugostiteljske i smeštajne objekte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz ovog udruženja traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iza ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoć u iznosu od 3.000 konvertibilnih maraka (oko 1.500 evra) po klubu za troškove kirije i materijalne troškove.

"Leto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživeti, a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. S obzirom na jedan sto na 10 kvadrata, svesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane", kaže Zlatan Tatić iz udruženja Horeca.

Prilikom prezentacije problema ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici iz Republike Srpske rekli su da je od početka pandemije bez posla ostalo oko 2.000 radnika iz ove branše, a da ukoliko ne usledi hitna pomoć, taj broj će dostići 7.000.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bosna i hercegovina hoteli hotelijerstvo turizam starački dom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana