Tekst objavljen: 17.10.2019 13:25        


Šta potrošače u srpskoj prestonici očekuje kada se 1. januara ukine upotreba plastičnih kesa

Glavni grad od 1. januara zabranjuje plastične kese: Koliko će koštati papirne?

Trgovinski lanci u prestonici spremni su da počnu sa primenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa u prodavnicama od 1. januara naredne godine u cilju zaštite životne sredine. Beograd se među prvima u Evropi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020. treba da utvrde slične mere.

Od kada je, pre dve godine, krenula kampanja za smanjenje potrošnje plastičnih kesa i kada su trgovci počeli da ih naplaćuju, građani su negodovali zbog dodatnih troškova, ali su se brzo snašli. Mnogi su navikli da sa sobom nose veće torbe ili cegere, što će, verovatno, postati praksa većine od naredne godine ako žele da uštede neki dinar.

Upotreba smanjena 80%

GODIŠNjA potrošnja plastičnih kesa u Srbiji iznosila je oko dve milijarde, dok pre dve godine nije počela kampanja za smanjenje njihove upotrebe i naplata. Korišćenje je sada smanjeno za 60 do 80 odsto.


Među prvima u Srbiji kompanija "DM" je 14. oktobra povukla plastične kese iz prodaje u svim objektima. Kupci u njihovim drogerijama mogu pronaći papirnu kesu od 15 dinara, malu trajnu torbu izrađenu od reciklirane plastike za 99 i veliku za 129 dinara. Pamučna trajna torba je 199 dinara, ali potrošači dobijaju doživotnu garanciju, što znači da je mogu zameniti ukoliko se pocepa ili ošteti.

- Današnji kupci su svesniji potrebe za izbacivanjem plastičnih kesa iz prodaje nego što je to bio slučaj ranije i motivisani su da promene svoje navike - kaže, za "Novosti", Predrag Petrović, član uprave "DM" drogerije za Srbiju i Severnu Makedoniju.

U prodavnicama kompanije "Delez" - "Maksi", "Tempo" i "Šop&Gou", u Beogradu i širom Srbije potrošačima će od 1. januara biti na raspolaganju cegeri, papirne i biorazgradive kese za višekratnu upotrebu, a na voću i povrću i vrećice za višekratnu upotrebu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Merkator S", u čijem su sastavu "Merkator", "Roda" i "Idea", standardne plastične kese već je zamenio tankim biorazgradivim.

- Od naredne godine kupcima u prestonici ponudićemo ekološki bolja rešenja, platnene cegere i kvalitetnije biorazgradive kese za višekratnu upotrebu - kaže, za "Novosti", Marko Vlahović, koordinator za komunikacije "Merkatora S".

I u "Univereksportu" se pripremaju da 1. januara izađu sa svojom ponudom, a u prodaji već imaju ekološki prihvatljive alternative, biorazgradive kese za višekratnu upotrebu i platnene cegere.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
papirne kese Beograd plastične kese zabrana plastičnih kesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana