Tekst objavljen: 14.02.2020 10:55        


Tražite stan za sebe ili za svoju porodicu? Možda ova analiza može da vam pomogne pri izboru

Gde se najviše isplati iznajmiti stan u Beogradu?

Svako je makar jednom tražio stan, bilo da ga iznajmi ili kupi, zna koliko je teško u glavnom gradu Srbije naći nešto što bi mogli sebi da priuštimo kada je reč o ceni, a da pritom ispuni još neke važne kriterijume, kao što je veličina, pristojna unutrašnjost, miran komšiluk, dobra lokacija i povezanost sa ostalim delovima Beograda...ima toga još, ali ovo su kriterijumi kojim se većina nas vodi kada bira gde će mu biti krov nad glavom.

Da bismo vam možda malo olakšali ovu potragu rešili smo da konsultujemo jednu detaljnu analizu tržišta nekretnina u Beogradu, koju su uradili eskperti sa sajta Moja nekretnina.

U godišnjoj analizi za 2019. godinu oni su, između ostalih, uradili ispitivanje tržišta nekretnina u celoj zemlji, a jedan segment su posvetili i iznajmljivanju stanova u našoj prestonici.

U svojoj analizi ovaj specijalizovani sajt je poredio cene iznajmljivanja stanova od 50 kvadratnih metara u različitim delovima glavnog grada. Takođe je napravio i poređenje sa cenama iznajmljivanja u 2018. godini.

U analizi na njihovom sajtu se može videti da su cene stanova za iznajmljivanje pale na Dorćolu, Senjaku, Dedinju, Banjici, Ceraku, Miljakovcu, delu Novog Beograda uz Savu, na potezu od Toplane do Bloka 45, kao i kod Fontane. Pad je zabeležen i u Surčinu, na Altini i u Savamaloj, tj. u takozvanom Belgrade Waterfront naselju.

Pošto su u svim ostalim delovima grada cene porasle, ekonomska logika nas navodi da "iskoristimo trenutak" i pogledamo šta nude ovi delovi koji trenutno ostavljaju prostor da se za manje para nego prethodnih godina pronađe adekvatan stan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uprkos padu cena, Belgrade Waterfront je i dalje najskuplji za iznajmljivanje sa približno 900 evra za jedan stan od 50 kvadrata. Senjak i Dedinje drže drugo mesto sa 439, odnosno 425 evra u proseku. Nešto iza je Dorćol sa 423 evra. Slede novobeogradska obala Save (372), Fontana (334), Banjica (252), Surčin (241), Altina (224), Miljakovac (222) pa Cerak (214).

To je novčani deo priče, a sada u igru treba uvesti i ostale faktore, koji često nemaju veze sa samim stanom: kakva je povezanost sa centrom grada ili sa delom grada gde se nalazi vaše radno mesto? Možda imate decu koja idu u vrtić ili školu? Volite odlazak u prirodu ili na reku i to vam je omiljeni način da provedete slobodno vreme...treba naći nešto što se uklapa u čitavu ovu sliku.

Ako iz priče isključimo ubedljivo najskuplji deo i mesto gde se uveliko gradi i gde traju radovi, pa samim tim i nije baš prijatno za život (Belgrade Waterfront), kao i Surčin i Altinu koji su nešto slabije povezani sa ostatkom Beograda - ostaju nam ostali delovi koje smo naveli u gornjem delu teksta.

Senjak i Dedinje nude dosta komfora i uglavnom ispunjavaju sve dodatne kriterijume koje smo pomenuli (povezanost, vrtići i škole, priroda u blizini), međutim, ti delovi su po pravilu rezervisani za one sa "dubljim džepom". Cena na Dorćolu jeste nešto viša od ostalih navedenih delova, ali je reč o centru grada i povezanost sa ostatkom Beograda je dobra, a na dohvat ruke je i dunavska obala koja nudi lep pogled i mesto za predah.

Novobeogradska obala takođe nudi Savu kao mesto za rekreaciju i odmor i solidnu povezanost sa ostatkom grada, dok je po tom pitanju kraj oko Fontane, zbog velikog broja autobuskih linija i novobeogradskih bulevara koji vode ka centru još atraktivniji. A ni Dunav i kej "kod Jugoslavije" nisu daleko. U oba kraja postoji i ostala infrastruktura koju smo pomenuli.

Miljakovac i Cerak su nešto slabije povezani sa ostalim delovima Beograda, ali ako je nekome bitnije da ima u blizinu prirodne celine, kao što su Košutnjak ili Miljakovačka šuma, onda ovo može da bude dobar izbor. Plus i u ovim krajevima se mogu naći mirnije ulice, pogodne za porodični život.

Banjica možda nije prva asocijacija kada neko kaže "bezbednost" i "porodični život", ali ni to ne mora da bude pravilo, obzirom da i ovaj kraj ima različite delove. Blizina Banjičke šume, kao i solidna povezanost sa drugim delovima grada mogu da odigraju pozitivnu ulogu u odabiru ovog dela Beograda kao vašeg novog (privremenog) doma.

Konačna odluka je uvek - na vama. Mi smo ovom analizom želeli malo da vam olakšamo i ponudimo neki novi put u avanturi zvanoj "pronalaženje stana u Beogradu".

3 komentara

  1. User image
    Nik 18.02.2020 11:14

    A Borča?

  2. User image
    Srđa Zlopogleđa 18.02.2020 16:40

    Mož' da bide, al' ne mora da znači.
    Pa i nije neka pomoć.

  3. User image
    Agent za nekretnine 15.09.2021 8:19

    kod rodjaka ili familije ako vec ne iznajmljuju stan.. inace nema pravila.. pre hostel nego apartman. u novom sadu tražite apartmane prenoćište dvorište i dogovorite se za cenu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
iznajmljivanje stanova stanovi Beograd nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana