Tekst objavljen: 24.07.2020 11:15        


U kakvom stanju srpska privreda dočekuje nove mere? – Rokovi naplate se produžili, “svi duguju svima”, kreće smanjenje zarada

"Firme koje imaju pad veći od 25% će teško opstati"

Pad prometa u domaćem proizvodnom sektoru u odnosu na jun 2019. iznosi od 19 do 32% i sada je jasno da se kriza tražnje sa evropskog nivoa preliva kod nas, rekao je za eKapiju Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku i dodao da nove mere mogu donekle da pomognu da se radna mesta sačuvaju još neko vreme, ali će kod svih kompanija koje imaju pad veći od 25% biti jako teško sačuvati i zaposlene i poslovanje.

– Vidimo da pad tražnje postaje hroničan, nije akutan. Mi smo imali vanredno stanje, pa je kod nas tada pad bio veći zbog ograničenja koja su uvedena. Sad prvi put imamo presek u jednom mesecu kada nije bilo vanrednog stanja i vidimo da se nažalost dešava ono što smo i predvideli. Prva mera će svakako biti redukcija zarada što je već i krenulo – kaže Rajić.

Navodi da je značajan problem i taj što su se rokovi naplate produžili.

– Kod nas su rokovi naplate bili preko 100 dana i pre. Međutim, sad svi duguju svima i male i srednje firme su jako ugrožene, jer one ne mogu dugo da čekaju novac. Zarade za jun već kasne u nekim firmama, jer ne mogu da skupe dovoljno novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najugroženijim firmama znači svaka podrška

Istraživanje koje je sprovela Mreža za poslovnu podršku obuhvatilo je 110 firmi i pokazuje da je najveći pad u automobilskoj industriji, između 27 i 30%, a slede mašinska i metalska sa padom od 20 do 22%, kao i tekstilna u kojoj je pad 21-22%.

Zbog toga što su proizvođači na udaru, i sektor usluga beleži pad.

– Imamo opasnost da 10.000-15.000 malih uslužnih firmi može da se ugasi jer čekaju naplate. Neki nisu naplatili dugovanja još od pre krize, od marta, a prihoda nemaju mesecima, ili su minimalni – navodi.

Dodaje i da najugroženijim firmama znači svaka podrška, ali da je jedino globalno rešenje za krizu vakcina, koja ipak neće doći tako skoro.

– Ako se vakcina pojavi u septembru, oktobru, dok se populacija vakciniše proći će cela jesen, ali to ipak može da znači ohrabrenje za početak naredne godine – smatra.

U tom smislu bi, kako ističe bilo korisno da firme u narednu godinu uđu bez opterećenja.

– Za privredu bi bilo veoma korisno da država, ukoliko može, nađe način da se porezi i doprinosi otpišu. To bi dalo nadu firmama da mogu poslovati bez opterećenja koja će u 2021. godini doći na naplatu – zaključuje Rajić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srpska privreda ekonomska kriza pandemija dragoljub rajić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana