Tekst objavljen: 22.07.2020 10:25        


FT piše da se radi o istorijskom sporazumu, koji je postignut uprkos svim očekivanjima

Evropa će otplaćivati koronu do 2058. godine

Maratonski samit EU, koji je posle skoro pet dana završen kompromisnim dogovorom o fondu za oporavak od KOVID-19 zemalja najteže pogođenih koronavirusom i "štedljivih" članica, uprkos tome što su sada svi zadovoljni, mogao bi da napravi od Unije svetskog dužnika i značajno smanji njenu moć u narednim decenijama.

Ovo bi moglo da se izvuče kao zaključak teksta Fajnenšel tajmsa (FT), posvećenog planovima Brisela nakon samita, na kojem je dogovoren novi finansijski okvir Unije za period 2021-2027. godine, vredan 1.824 milijarde evra. On uključuje 1.074 milijarde evra za budžet EU i 750 milijardi evra za pomoć članicama pogođenih pandemijom.

Za razliku od prvobitnog predloga nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske da, u okviru tog koronafonda, 500 milijardi budu bespovratna sredstava, zalaganjem, pre svega, Holandije i Austrije, ali i nordijskih zemalja, došlo se do 390 milijardi evra koje članice ne treba da plate i 360 milijardi evra pozajmica.

FT piše da se radi o istorijskom sporazumu, koji je postignut uprkos svim očekivanjima, ali napominje da će EU stotine milijardi evra za oporavak od korone obezbediti zaduživanjem na tržištima kapitala, a da Brisel planira da sve dugove otplati do 2058. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ovo preti da iscrpi buduće budžete EU, a nema mnogo zemalja članica kojima se baš žuri da povećaju davanja u kasu EU - navodi FT, koji napominje da je ideja Evropske komisije bila da se finansiranje duga pokrije uvođenjem novih ekoloških i digitalnih taksi.

Ipak, juče postignuti dogovor nudi malo nade u tako nešto, pošto se lideri slažu samo oko nove takse na plastični otpad, a nemaju konkretne planove za druge takve prihode.

Crtice sa samita

- Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za Srbiju i druge zemlje u procesu evrointegracija sa 11,7 milijardi evra povećan na 12,5 milijardi evra za narednih sedam godina

- Članice EU iz bivše Jugoslavije obezbedile su rekordne sume od Brisela, Hrvatska će dobiti više od 22 milijarde evra, od čega su 5,9 milijardi evra bespovratna sredstva, a Slovenija 10,5 milijardi evra, od kojih 6,6 milijardi evra ne mora da vrati

- Ovaj samit bio je samo 25 minuta kraći od najdužeg skupa predsednika država ili vlada EU, održanog u Nici 2000. godine

-Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je u 3.15 ujutru na Tviteru reč "dogovor"

- Indeksi na evropskim berzama porasli su nakon ove odluke o fondu za oporavak od korone

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska ekonomija otplaćivanje korone evropa korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana