Tekst objavljen: 08.01.2014 9:00        


Iako se u poslednje vreme spekuliše da pristup podacima iz Kreditnog biroa imaju čak i prodavci kozmetike preko kataloga, ovo apsolutno nije tačno! Uvid u podatke može imati samo građanin, firme, banke ili institucije koje pružaju finansijsku uslugu. 

Da se ne iznenadite: Šta sve Kreditni biro zna o nama

Izveštaj se može dobiti samo na osnovu potpisane saglasnosti klijenta. Svi podaci su potpuno zaštićeni i smatraju se poslovnom tajnom.

Povlačenje izveštaja iz Kreditnog biroa tehnički može da obavi samo ovlašćeni bankar ili zaposleni u drugoj instituciji koja ima potpisan sporazum sa Udruženjem banaka Srbije. Prilikom podnošenja zahteva za kredit ili neke druge usluge, klijentu se obrazac saglasnosti na potpis uručuje lično (tzv. osnovni izveštaj). Ovaj tip izveštaja sadrži sve podatke o uslugama koje klijent koristi kod banaka i drugih finansijskih institucija, ali ne i njihove nazive.

Izveštaj Kreditnog biroa sadrži sve podatke o našim tekućim i potencijalnim obavezama, zaduženjima na osnovu kredita, kartica, dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, obaveze po osnovu lizinga, aktiviranih jemstava. Potencijalne obaveze su recimo podaci da li ste žirant. Ovo praktično znači da Kreditni biro u svakom momentu vodi evidenciju i o tome da li ste uredni ili neuredni platiša.

Po izveštaju Kreditnog biro smatra se da ste uredni platiša ukoliko svoje obaveze izmirujete u roku do 60 dana od dana dospeća obaveze. Ono što klijente često zanima je koliko se dugo čuvaju podaci o kašnjenju sa otplatom kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Odgovor je – tri godine, nakon poslednje prijave kašnjenja Kreditnom birou, odnosno nakon izmirenja ugovornih obaveza. To znači da su vam šanse za korišćenje neke od finansijskih usluga u naredne tri godine maksimalno smanjene, odnosno da u većini slučajeva banka neće hteti da vam odobri kredit, pozajmicu ili karticu.

Iako građani često govore da ih je za dobijanje kredita odbio Kreditni biro, odluku o odobrenju ili odbijanju ne donosi Kreditni biro, već banka. Kako u Kreditnom birou ne postoje podaci o vašim prihodima, niti postoji mogućnost uvida u stanje na vašim računima, Kreditni biro ni ne može učestvovati u donošenju takve odluke.

3 komentara

  1. User image
    Jelena 17.01.2014 8:28

    A da li gradjani mogu da imaju uvid u sopstveni kreditni rejting, koji plate da bi im banka odobrila kredit? Npr, hocu da uzmem kredit, platim 250 din za izvestaj iz kreditnog biroa i nikad ga ne vidim. Da li mogu da ga trazim od banke? Ipak sam ga platila, zar ne?

  2. User image
    Srdjan 18.01.2014 14:28

    Uopste nije istina. Prilikom potpisivanja ugovora s VIP mobilnim operaterom prodavac je proverio moj kreditni rejting. Jeste, dao sam licnu kartu i potpisao saglasnost, ali imao je mogucnost pristupu podacima. Kad to moze prodavac telefona verujem da moze i prodavac kozmetike.

  3. User image
    laki 24.04.2015 17:21

    Nista mi tu nije jasno! Izvestaj kreditnog biro vadjen vise puta sve je cisto i uredno,a odbijen sam isto toliko vise puta za bilo koji kredit! Obrazlozenja od nikog nema njihov odg..je da nezneju kakav sam prilikom vracanja krediti..pa kako ce ikad i znati kad mi nedaju nikakav! Nerazumem vise i neznam kome da se obratim da bi dobio 200.000 dinara?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke kreditni rejting kreditni biro kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana