EUR 117,58 USD 104,70 CHF 110,67

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.07.20. :: 117.5741 rsd

Tekst objavljen: 29.11.2019 15:50        


Kina i Evrozona nemaju mnogo toga zajedničkog, ali dele problem lokalnih banaka s nezvučnim poslovnim modelima koji nose visoki rizik

Da li ste nekad čuli za "zombi banke"?

Konsolidacija bi bila zdrava u obe oblasti i dala bi podsticaj ekonomskom rastu. Ali lokalne banke obično su zaštićene lokalnim političkim interesima i tako često nastavljaju s radom dugo nakon što su trebale da budu pripojene ili zatvorene.

U Kini su uzburkane strasti sredinom novembra kada je "Blumberg" objavio izveštaj da su finansijski regulatori "razmatrali podsticanje problematičnih zajmodavaca s manje od 100 milijardi juana (14 milijardi dolara) imovine na spajanje ili restrukturiranje".

Fič je napomenuo da u Kini postoji 4.000 banaka takve veličine koje čine 20 do 25 odsto imovine bankarskog sistema.

"Te banke imaju lošu franšizu i obično imaju kombinaciju slabe kapitalizacije, niske profitabilnosti, snažnog uticaja lokalne samouprave i visokog kreditiranja povezanih lica, te veliku izloženost nekreditnim ulaganjima koja su u mnogim slučajevima veća od njihove knjige kredita", komentisao je Fič.

Ali od tada su stvari prošle mirno i treba brinuti što su politički interesi prevladali nad ekonomskim. Lokalne banke u celom svijetu često su pod nadzorom regionalnih vlada koje su vrlo zainteresovane da ih zadrže kao instrumente politike.

Evrozona ima sličan problem. Tamo su ultralabava monetarna politika Evropske centralne banke kao i ciljane operacije dugoročnog refinansiranja (TLTRO), osmišljene da pomognu manjim bankama u njihovom finansiranju, veštački održavale nekonkurentne igrače. TLTRO finansiranje procenjuje se na oko 6 odsto bankarske imovine u Španiji i Italiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zombi banke nezvučni poslovni modeli banke evrozona kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.5

ostavite komentar