Tekst objavljen: 22.04.2020 11:10        


- Imaćemo niže cene nego ikada - napominje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije

Da li će cene goriva u Srbiji još padati do kraja pandemije?

Uragan je protutnjao naftnim tržištem i cena je niža nego ikada. Skladišta su prepuna, pa se "crno zlato" prodaje bud zašto. U Srbiji je cena benzina pala ispod 130 dinara, a dizela ispod 140. Hoće li pojeftiniti još?

Ponedeljak, 20. april 2020, upisao se u istoriju kao datum po kojem će se meriti ekonomska kretanja jer je cena američke lake nafte dotakla dno - barel je koštao minus 37 dolara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, objašnjava za RTS da situacija nije toliko drastična, pošto je poslednjeg dana kada se naftom trgovalo, u petak, cena bila 18 dolara, a u utorak 14.

Prema njegovim rečima, cena u minusu je bila anomalija izračunavanja kotacija pa je došlo do negativne cene ugovaranja za maj. Nas, kaže, više treba da brine cena brenta, referentne nafte za Evropu, koja se "srozala" na 30 dolara.

- To je neizdrživa cena za ceo sistem - napominje Mićović dodajući da su se jutros smirile strasti na naftnom tržištu, ali na niskom nivou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Potres na naftnom tržištu je, prema rečima Mićovića, posledica dve stvari. Prva je rat na naftnom tržištu, koji je nastupio kad je Saudijska Arabija zatrpala trižište naftom koja nikom ne treba. Drugi razlog je dramatični pad potražnje zbog pada privredne aktivnosti.

- Kad se to sudari, dobijemo ovo. Plus berzanski špekulanti koji fingiraju potražnju - navodi Mićović.

Podseća da su zemlje OPEK-a dogovorile da se proizvodnja nafte od 1. maja smanji za 10 miliona barela, ali se to još uvek ne dešava.

- To je kasna mera, trebalo je da nastupi pre mesec dana - ukazuje Mićović.

Prema Mićovićevim rečima, na pumpama u Srbiji benzin jutros košta 129,40 dinara, a dizel je ispod 140.
Napominje da se cena goriva menja svakog dana i da će se potres na naftnom trižištu odraziti i na pumpe u Srbiji.- Imaćemo niže cene nego ikada - napominje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Navodi da od 129 dinara za benzin, 47 dinara ide naftnom sektoru, a 82 dinara su državni zahvati.

- Pitanje je da li država može da da doprinos da cena goriva bude niža. A opet državi novac treba više nego ikada - ukazuje Mićović.

Potražnja za gorivom u Srbiji se od početka marta do početka aprila prepolovila, navodi Mićović dodajući da se u Evropi pokrenulo pitanje koje će rafinerije moći da rade dalje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo benzin dizel cene goriva u srbiji tomislav mićović korona virus Udruženje naftnih kompanija Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana