Tekst objavljen: 14.10.2020 10:25        


Polovni automobili u Srbiji će u narednom periodu poskupeti, jer se od juna beleži rast cena korišćenih vozila u Evropi

Cene polovnjaka rastu, a ponuda opada

Nabavka polovnjaka sa tog tržišta skuplja je za najmanje 20 do 30 odsto zbog veće potražnje u odnosu na ponudu. Predviđa se da će i kod nas za toliko biti viša njihova maloprodajna cena. Lageri se polako prazne, a uvoz novih tura korišćenih vozila dovešće do poskupljenja.

Ovako predstavnici najvećih auto-placeva u našoj zemlji procenjuju situaciju na tržištu polovnjaka.

- Potražnja za korišćenim vozilima na evropskom tržištu veća je od ponude, što je dovelo do poskupljenja od najmanje 20 do 30 odsto - objašnjava Borko Čarkilović, direktor jednog beogradskog auto-placa.

- Na primer, pre pandemije, "nisan kaškai" je koštao oko 7.000 evra, a sada je za 1.000 do 1.500 evra skuplji. S jedne strane, proizvodnja novih automobila je manja, a s druge, vlasnici vozila se teže odlučuju za kupovinu, odnosno zamenu starih za nova kola zbog neizvesne situacije sa pandemijom. Ako oni ne zamene svoj stari auto, onda mi nemamo šta da kupimo - navodi on.

Pre korone, kako navodi, na licitacijama evropskih lizing kuća na nedeljnom nivou bilo je od 4.000 do 5.000 vozila, a sada je ta količina prepolovljena. Vlasnik druge auto-kuće, koja prodaje vozila do pet godina starosti, ističe da ne mogu da ih nabave ni približno po cenama po kojima ih sada prodaju na našem tržištu.

- Mi nabavljamo iz zamene staro za novo i ne postoji model auta koji nije poskupeo, što će jednog trenutka morati da se odrazi i na maloprodajne cene - navodi sagovornik.

- Sve je najmanje od 20 do 30 odsto skuplje u nabavci, što zavisi od modela, a neki imaju i 100 odsto više cene - dodaje on.

On dodaje da potrošači u Srbiji nerealno očekuju da će polovnjaci pojeftiniti zbog situacije sa pandemijom, a ne znaju da u Evropi oni poskupljuju. Nebojša Ivanović, iz jedne šabačke auto-kuće, takođe, navodi da je ponuda polovnjaka na evropskom tržištu slaba i da su vozila poskupela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- To je pokazatelj da će i na našem tržištu cena korišćenih automobila da poraste - objašnjava Ivanović.- Trenutno je kod nas niža tražnja, nego što je bila pre korone, ali je i ponuda manja - navodi on.

Čarkilović kaže da je od polovine avgusta u Srbiji kupovina korišćenih vozila u padu. Prethodno je, nakon ukidanja vanrednog stanja, u maju, zabeležena povećana tražnja i oporavak tržišta polovnjaka.

Oni navode da potrošači kupuju automobile uglavnom na kredit, ali ističu da su banke pooštrile kriterijume.

- Povećana je tražnja za kreditima, ali ih banke teže odobravaju, jer je zbog korone rizik veći i ne zna se ko će ostati bez posla - objašnjava Ivanović.

I dosad su Srbi teško dolazili do četvorotočkaša, a sada se situacija pogoršava. U ovoj situaciji mogu da budu zadovoljni vozači koji žele da udome svog ljubimca, za kojeg će dobiti više para.

Najjeftinije je i najtraženije

Najtraženiji automobili u Srbiji su do 4.000 evra, između 2006. i 2008. godišta - kaže Borko Čarkilović i dodaje da skupe polovnjake, od 30.000 evra naviše, pazari oko 10 odsto kupaca.

Najteže se prodaju automobili srednjeg cenovnog ranga, od 10.000 do 15.000 evra.

Naši građani najviše kupuju polovne "folksvagene", "audije", "fijate", "opele", "pežoe", "renoe", "sitroene", "golfove".

2 komentara

  1. User image
    Aspic 14.10.2020 11:44

    Poskupljuju automobili kao i stanovi - u novinama.

  2. User image
    Svako sedi u svom zabranu 15.10.2020 15:18

    Što je babi milo u snu joj se snilo!
    Nema putovanja do daljnjeg, letovanja zimovanja, samo u SRB.
    Mršavo ide prodaja, još se I drži dok ne krenu otkazi krajem godine, a posle cene idu samo doleeee

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ponuda polovnih automobila polovnjaci polovni automobili cena polovnjaka kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana