Tekst objavljen: 21.08.2020 11:20        


Nafta je pala danas nakon jednog medijskog izveštaja da OPEK+ mora da reši problem viška dnevne ponude od preko dva miliona barela, i posle vesti da je u SAD neočekivano porastao broj zahteva za pomoć države za nezaposlenost, što nagoveštava spor ekonomski oporavak

Cena nafte pala zbog prevelike ponude i nezaposlenosti u SAD

Severomorska nafta Brent potonila je za 1,24 dolara ili 2,7 posto, na 44,13 dolara po barelu u 13,50 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 1,31 dolar ili 3,0 procenta, na 41,62 dolara za barel, izveštava Rojters.

Jačanje američkog dolara, koje naftu čini skupljom za kupce koji poseduju druge valute, takođe je izvršilo pritisak na cene, kažu analitičari.

Cene crnog zlata kretale su se od sredine juna u ograničenom rasponu, pri čemu se Brent trgovao u opsegu od 40 do 46 dolara za barel, a WTI između 37 i 43 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, saopštili su u sredu da je tempo oporavka tržišta nafte sporiji nego što se očekivalo, dok istovremeno raste rizik od produžetka drugog talasa pandemije korona virusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tržišta je takođe razočarao podatak da je broj novih zahteva u SAD za dobijanje pomoći za nezaposlene ponovo porastao iznad milion prošle nedelje.

Američka uprava za informacije o energetici (EIA) saopštila je sinoć da je potražnja za gorivom u SAD pala za više od 2,0 miliona barela dnevno, na 17,2 miliona. Ukupna potražnja za gorivom u poslednje četiri nedelje opala je za 14 posto u odnosu na nivo iz prethodne godine.

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama su takođe pale u četvrtu sedmicu uzastopno, iako je neto uvoz porastao, navela je EIA.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cena nafte nafta cena nafte gorivo SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana