Tekst objavljen: 19.03.2014 9:00        


Iako smo potrošačke navike čini se odavno promenili većina nas se zaista trudi da kupuje samo ono najneophodnije. Promena ponašanja kupaca utiče i na prodavce, jer kada nema kupovne moći potrošača, ni prodavci ne mogu da zarade.

Čekovi: Sve se menja, banke propadaju, oni opstaju

Ono na šta smo već navikli od strane prodavaca je dugačak poček koji nam omogućava da ipak kupimo i po koji kilogram mesa mesečno, a koji sada može da bude i do 360 dana.

Šta su zapravo čekovi?

Ček je hartija od vrednosti kojom izdavalac (vlasnik čeka) daje banci bezuslovnu naredbu da podnosiocu isplati nazančenu svotu novca.

Iako se u svetu koristi kao zamena za gotovinu, kod nas je čini se oduvek prisutan samo kao sredstvo kreditiranja. Ček kao platežno sredstvo se može dobiti kod poslovne banke kod koje imate otvoren tekući račun sa redovnim mesečnim prilivom.

Ali da krenemo redom.

Ukoliko ste korisnik tekućeg računa kod jedne od banaka koje nude ovu pogodnost i preko nje primate vašu platu ili penziju, onda od banke možete tražiti i da vam izda čekove. Naravno, broj čekova koji će vam banka izdati zavisi od vašeg priliva na tekući račun, jer praksa izdavanja je da se izdaje broj čekova za koji imate pokriće na tekućem računu.

Čekovi su kod nas limitirani, i to kako minimalnim iznosom tako i maksimalnim iznosom na koji se popunjava. Maksimalni iznos na koji se ček popunjava je pet hiljada dinara.

Iako i dalje atraktivno i vrlo traženo sredstvo plaćanja, ipak postoje slučajevi kada banka može da odbije da vam izda čekove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pre svega, ukoliko ste u nekom periodu bili u nedozvoljenom minusu i imali obračunatu zateznu kamatu veću od iznosa koju banka postavlja kao gornju granicu (ovo vrlo često važi i za dozvoljeni minus) može se desiti da ostanete bez čekova.



Istovremeno, kod stranih banaka važi nepisano pravilo da na tekućem računu uvek morate imati pokriće za nerealizovane čekove, pa ukoliko ste sve čekove već potrošili a oni dospevaju kasnije na naplatu, nove čekove nećete moći dobiti. odnosno dobićete onaj broj čekova za koji imate pokriće .

Po ovoj logici, ukoliko na tekućem računu imate dvadeset hiljada dinara i tri nerealizovana čeka, banka će vam izdati samo jedan ček.

Korišćenje čekova banke ne naplaćuju, jedino se naplaćuje izdavanje čekovnog blanketa i to simboličnom naknadom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke ček čekovi promet čekovima poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana