Tekst objavljen: 31.10.2019 13:55        


Najavljeno besplatno prolaženje naplatnih rampi koje se postavljaju oko Niša, na kraju i neće biti besplatno, jer će, kako kažu u Putevima Srbije, putarinu plaćati Grad Niš

Besplatna putarina kod Niša u stvari - nije besplatna?

U Kabinetu gradonačelnika kažu da to neće biti pare iz gradske kase, već nenamenska sredstva iz republičkog budžeta, pa će se tako putarina plaćati i novcem onih koji ne prolaze drumovima oko Niša, pišu Južne vesti.

Vozači koji će za kretanje od jednog do drugog kraja Niša koristiti auto-put moraće ubuduće da imaju karticu za besplatan prolaz četiri nove naplatne rame čije se postavljanje privodi kraju. Formalno, građani koji apliciraju za gradsku karticu to ne plaćaju, sem što imaju troškove za eventualno očitavanje lične karte i vozačke dozvole, kao i fotografiju.

Međutim, kako kažu u Putevima Srbije, oni nisu za ukinuli skroz putarinu za Nišlije koji koriste presten oko grada za brže kretanje.

"Troškove ostvarene putarine, u skladu sa važećim uslovima, snosi Grad Niš", piše na sajtu Puteva Srbije.

Drugim rečima, putarina se plaća, ali je taj trošak prebačen na Grad. Ipak, u Kabinetu gradonačelnika pored toga što ističu da sa "Putevima" još nisu potpisali ugovor, objašnjavaju i da za putarinu neće izdvajati novac iz već postojećeg i planiranog budžeta.

"Grad Niš dobija svake godine nenamenska sredstva iz republičkog budžeta koja se koriste za bolje uslove života građana Niša. Kao što grad nije dozvolio poskupljenje cene grejanja zahvaljujući ovim sredstvima, tako će zahvaljujući budžetu Republike Srbije prolaz kroz naplatne rampe biti besplatan za građane sa svih opština u Nišu", navode iz Kabineta gradonačelnika Niša.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pravo na takozvanu Gradsku kartu, kojom se omogućava besplatan prolazak kroz naplatne rampe, imaju isključivo fizička lica sa prijavljenim prebivalištem u Nišu, odnosno građani opština: Crveni Krst, Medijana, Palilula, Pantelej i Niška Banja, objašnjavaju iz Puteva Srbije.

U Kabinetu gradonačelnika daju primer iz Beograda gde navode kako u prestonici besplatne karte imaju stanovnici okolnih, ali ne i opština u samom gradu.

"Dok vozač iz Mladenovca koristi auto-put do Beograda na isti način kao što će to raditi i Nišlije, vozač sa Novog Beograda plaća cenu putarine do Mladenovca iako je to beogradska opština. U Nišu je omogućen besplatan prolaz sa karticom svima sa teritorije našeg grada", odgovaraju iz Kabineta.

Karte za prolazak naplatnih rampi, kako kažu u Putevima Srbije, važiće tri godine, a posle toga će se pod istim uslovima ili produžiti ili će biti izrađene nove. Prijava za dobijanje Gradske karte može se obaviti i preko sajta Puteva Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nove naplatne rampe grad niš putarina putarina kod niša

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana