Tekst objavljen: 02.02.2021 15:55        


Bruto domaći proizvod (BDP) u 19 zemalja evrozone, pogođene pandemijom korona virusa, zabeležio je istorijski pad od 6,8 odsto u 2020. godini, što je ipak manje nego je očekivala Evropska komisija, pokazuju prve procene evropskog biroa za statistiku Eurostat objavljene danas

BDP u evrozoni pao 6,8%

U prognozama u novembru Evropska komisija predvidela je pad BDP-a od 7,8 odsto u evrozoni za 2020. godinu.

U četvrtom kvartalu ekonomska aktivnost pala je 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Za svih 27 zemalja EU recesija je bila nešto manja, minus 6,4 odsto za celu 2020. godinu, i minus 0,5 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, od oktobra do decembra.Uprkos boljem učinku od predviđenog na kraju godine, zahvaljujući dobrom držanju nemačke industrije, EU se pokazala izrazito slabija od drugih velikih privreda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prošle godine je BDP u SAD-u pao 3,5 odsto, u Rusiji 3,1 odsto, a u Kini je porastao 2,3 odsto.Stroge mere izolacije uvedene zbog kovid-19 u većini evropskih zemalja u proleće skupo su koštale kao i vraćanje na restriktivne mere od jeseni radi suzbijanja drugog talasa pandemije.

Kao rezultat toga godina je obeležena usponima i padovima ekonomske aktivnosti, paralizom celih grana privrede, posebno onih vezani za saobraćaj i turizam.

U prvom kvartalu prošle godine BDP u evrozoni pao je 3,7 odsto, u drugom je bio minus 11,7 odsto na vrhuncu prvog talasa pandemije, kada je većina fabrika bila zatvorena. U trećem kvartalu zabeležen je istorijski oporavak, kada je BDP porastao 12,4 odsto zahvaljujući ukidanju restrikcija, ali je opet pao krajem godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP bdp evrozone pad bdp-a pandemija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana