Tekst objavljen: 25.03.2014 9:00        


Kamatne stope koje plaćamo na kredite su uvek u žiži javnosti. Skupo ili ne, bez nekog prevelikog izbora i drastičnih razlika u uslovima, svih ovih godina građani Srbije se zadužuju uvek po manje više sličnim uslovima kod poslovnih banaka.

Banke smanjuju kamatne stope na dinarske kredite?

Do pre neku godinu zaduživanje u dinarima nije bila opcija o kojoj se razmišljalo. Iako se nude, dinari su bili preskupi za već istrošene novčanike građana Srbije. Iako na samu cenu kamata utiču različiti faktori, uključujući i inflaciju i stabilnost dinara, tek unazad dve godine banke aktivno promovišu zaduživanje u dinarima.

Potpomognuto različitim inicijativama NBS o smanjenju kamata koje plaćamo ili ne, kada su u pitanju dinarski keš krediti situacija kao da polako ide u prilog svima onima koji planiraju da se zaduže kod neke od banaka.

Prosečne ponderisane kamatne stope po kojima su se odobravali ovi krediti prema statistikama NBS-a kažu da smo u 2010.godini keš u dinarima plaćali 21.46 odsto godišnje, u 2011.godini 21.11 odsto godišnje, u 2012.godini 21.16 odsto godišnje, odnosno u 2013 godini 19.69 odsto godišnje. Poslednji dostupan statistički podatak je za januar ove godine, za koju NBS kaže da smo dinare plaćali uz kamatu od 19.31 odsto godišnje. Iako i sama statistika govori da postoji trend pada kamata, ipak je potrebno naglasiti da su kamate po kojima smo ugovorili dinarki keš kredit najčešće bile više od same prosečne ponderisne kamatne stope, jer je ponderisana kamata izračunata uprosečivanjem nominalnih kamatnih stopa u odnosu na ukupno odobrene plasmane.


Počevši od juče, a nakon izvršene korekcije kamate koja se obračunava na dozvoljeni minus, Poštanska štedionica je smanjila kamate na dinarske kredite. Naime kratkoročni dinarski krediti sa rokom otplate od 2 godine se mogu realizovati uz kamatu od 16 odsto godišnje, koja je fiksna, a dugoročni uz fiksnu kamatnu stopu tokom celog otplatnog perioda od 18.90 odsto godišnje i na rok od 84 meseca.

Intesa je takođe nakon korekcije kamata na dozvoljeni minus smanjila kamatu na Intermeco keš kredit u dinarima. Za klijente banke ovaj kredit se odobrava uz fiksnu kamatu od 19.89 odsto godišnje (prethodno važeća je bila 24 odsto godišnje), dok je za ostale klijente ona smanjena za 0.5 odsto i sada je na nivou od 25.50 odsto godišnje.

Pireus banka je za korisnike Fresh paket tekućeg računa uvrstila u ponudu Dinarski uskršnji kredit uz promenljivu kamatnu stopu od 16.86 odsto (3M BELIBOR+8%) godišnje sa rokom otplate od 84 meseca i poklonom u vidu Takovo porodičnog putnog osiguranja za sve korisnike koji do 30.04.2014.godine podnesu zahtev za ovaj kredit.

Unikredit banka u svojoj ponudi dinarskih keš kredita nudi kredite sa fiksnim kamatnim stopama koje se kreću od 16.5 odsto godišnje za klijente banke, u zavisnosti od statusa klijenta i da li se kredit realizuje sa osiguranjem ili ne.

Do skoro praktično pa neaktivna banka kada je u pitanju kreditiranje, Jubmes banka, nudi svojim klijentima dinarske keš kredite uz fiksne kamate koje se kreću od 17 odsto godišnje i sa rokom otplate do 60 meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve banke na tržištu imaju u svojoj ponudi dinarske kredite. Aktivnost bankarskog sektora na promociji dinarskih proizvoda je sve veća i rekli bismo opravdana, jer ne postoji valutni rizik, potrošnja se usklađuje sa valutom primanja, što ipak u nekoj meri potpomaže i smanjenju cene kredita koji plaćamo. Iako kamate na ove kredite i dalje idu i do 30 odsto godišnje kod pojedinih banaka, postojanje razlika u ceni kamate koje plaćamo, a koje mogu biti drastične, govore samo jedno – birajte banku kod koje ćete se zadužiti, pa čak i ako to znači da morate da promenite poslovnu banku kod koje primate zaradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarski krediti kamatne stope dinarski krediti kamatne stope kamatne stope na dinarske kredite kamatne stope krediti kamate na dinare banke kamate na dinare

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana