Tekst objavljen: 26.10.2019 17:00        


U 19. veku centar sveta bila je Evropa, a vek kasnije to je postala Amerika. Sada se svet okreće ka Aziji, i to mnogo brže nego što se čini

Amerikanizacija je gotova, svet se okreće prema Aziji?

Uspon Azije bio je strelovit. Ona je dom za više od polovine svetske populacije, pa se u samo jednoj generaciji iz regiona niskog dohotka svrstala među regione srednjeg dohotka.

Do 2040. godine, Azija će verovatno generisati više od 50 odsto svetskog BDP-a i činiti gotovo 40 odsto svetske potrošnje, piše Svetski ekonomski forum.

Novo istraživanje "Mek Kinsi Global Instituta" pokazuje u kojoj se meri se globalno težište kreće prema Aziji. Danas taj region ima sve veći udeo u svetskoj trgovini, kapitalu, populaciji, znanju, prometu, kulturi i resursima.

Od osam vrsta prekograničnih tokova, jedino otpad se kreće u suprotnom smeru, što pokazuje odluku Kine i ostalih azijskih država da smanje uvoz smeća iz razvijenih država.

Azija ima 21 grad među 30 najvećih

Na Aziju danas otpada jedna trećina globalne trgovine robom, a pre deset godina otpadala je samo jedna četvrtina. Otprilike u istom razdoblju, azijski udeo putnika u globalnom zračnom prevozu porastao je s 33 na 40 odsto, a udeo u tokovima kapitala skočio je s 13 na 23 odsto.

Razvijaju se i gradovi na kontinentu, pa Azija ima 21 grad među 30 najvećih na svetu i četiri od deset najposećenijih. I neki manje poznati azijski gradovi danas su na radaru investitora.

Bekasi, mali grad u blizini Džakarte naziva se azijskim Detroit, a nametnuo se kao središte industrije automobila i motocikala Indonezije. Tokom poslednje decenije, direktna strana ulaganja u gradskoj prerađivačkoj industriji rasla su po prosečnoj stopi od 29 odsto godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kina je imala 44 odsto svih svetskih patenata 2017. godine

Ali nisu samo spoljašnji tokovi usmereni u Aziju. Dinamične intraregionalne mreže takođe pokreću napredak. Oko 60 odsto ukupne trgovine azijskih zemalja odvija se unutar kontinenta.

Intraregionalni tokovi finansiranja i investicija takođe su u porastu, a više od 70 odsto azijskih startapova finansira se iz regionalnih izvora.

Godinama su promatrači raspravljali o budućim potencijalima Azije. Ta budućnost je stigla. Ušli smo u "azijski vek", kako je to rekao pisac Parag Khana. Više nema povratka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azija SAD evropa BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana