Tekst objavljen: 06.05.2021 9:00        


Kompanija Volkswagen, prema pisanju nemačkih medija, traži čak milijardu evra odštete od bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna, zbog “prevare veka” sa izduvnim gasovima kod dizel-motora, koja se dešavala u njegovom mandatu

Volkswagen traži milijardu evra odštete od bivšeg šefa

U pitanju je najveća suma koja je ikada zatražena od jednog šefa upravnog odbora u Nemačkoj. Kako saznaju istraživački novinari The Süddeutsche Zeitung i javnih servisa NDR i WDR, koncern iz Volfsburga temelji zahtev na tome što je navodno tih milijardu evra mogao da uštedi da je Martin Vinterkorn reagovao odmah čim je saznao za manipulacije.

Vinterkorn (73) je prema viđenju VW trebalo da reaguje 27. jula 2015. godinekada je na jednom sastanku saznao detalje od kriminalnom softveru ugrađivanom u vozila sa dizel-motorom.

Taj softver je prepoznavao kada je automobil na testiranju ili tehničkom pregledu, a kada u klasičnoj vožnji na drumu. Prečišćavanje izduvnih gasova je radilo samo u “laboratorijskim uslovima”, dok su na ulici automobili emitovali štetne gasove višestruko iznad dozvoljenih vrednosti.

VW smatra i da je Vinterkorn propustio da “smesta istinito i potpuno” odgovori na pitanja američkih kontrolnih instancišto je kasnije značilo veće kazne za kompaniju u Sjedinjenim Državama. Tamošnji kontrolori su obznanili skandal 18. septembra 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nemački mediji se pitaju iodakle će Vinterkorn platiti toliku odštetu, pa navode da iako osiguranja pokrivaju slučaj “nesavesne povrede obaveza”, ne pokrivaju prevaru, za šta mu se sudi.

Deutsche Welle navodi da je bivši šef VW dok je radio,prihodovao 17 miliona evra godišnje što je bio rekord među nemačkim menadžerima, a da je trenutna penzija koju mu se isplaćuje 3.100 evra – dnevno.

Vinterkorn godinama ponavlja da nije imao pojma šta se dešava u firmi, to jest da dizelaši emituju 35 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno. Pred anketnim odborom nemačkog parlamenta je rekao da ne zna zašto ga njegovi ljudi o tome nisu obavestili.Više bivših kolega drukčije se seća dešavanja – tužilaštvu u Braunšvajgu rekli su da je Vinterkorn sve znao u julu 2015.

Koliko se do danas zna, koncern je manipulisao vrednostima izduvnih gasova u oko jedanaest miliona dizel-vozila između 2008. i 2015. godine. Do danas je VW platio 32 milijarde evra kazni i odšteta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bivši direktor martin vinterkorn Volkswagen odšteta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana