Tekst objavljen: 28.05.2020 15:45        


Narodna banka Kine otkrila je planove o uvođenju digitalne valute koja bi trebalo da bude spremna za zimske olimpijske igre 2022. godine

Kina uvodi kriptovalutu umesto keša, generalna proba na ZOI 2022?

Do toga je došlo pošto je pandemija ubrzala prelazak sa papirnog novca na digitalni, piše Raša tudej.

Ograničene probe se već vrše u Šenženu i još nekim gradovima Kine, kazao je je guverner Centralne banke Ji Gang.

Naime, on je rekao novinarima kako kineska vlada planira da pilot-test bude na olimpijadi, mada još ne postoji zvaničan datum uvođenja.

Neimenovani član Državnog veća upućen u taj projekat rekao je za agenciju Nikei da je vlada zadovoljna rezultatima ovogodišnjih testiranja i da će valuta "biti uvedena sledeće godine".

Digitalni juan biće povezan sa smatrfonom vlasnika, a transakcije će se odvijati putem aplikacije. Korisnici će moći da vrše transfer novca pipanjem telefona, nalik na razmenu fizičkog novca između ruku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Digitalna valuta moći će da se razmeni u drugu valutu bez banke kao posrednika.

Obim transakcija biće ograničen na osnovu provere identiteta. Sam telefonski broj će omogućavati samo male transakcije, dok će se limit podizati dokazima identiteta ili fotografijom debitne kartice.

Tako bi, na primer, razgovor sa predstavnikom banke lično mogao u potpunosti da ukloni ograničenje.Pogodnost je i što bi se potencijalne kriminalne aktivnosti mogle razotkriti putem istorije transakcija.

1 komentar

  1. User image
    Vojkan 10.06.2020 12:47

    Buduća ekonomska sila broj jedan u svetu može da ima i svoju kripto valutu, naša drzava donosi zakon blokčejn tehnologiji i kriptovalutama, bitcoin kupovina'prodaja može da počne i kod nas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zimske olimpijske igre kina kriptovalute kineska kriptovaluta keš 2022

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana