Tekst objavljen: 24.02.2020 12:00        


Hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru dostiže cenu i do 10.000 evra

Hektar u zrenjaninskom ataru dostigao gornju granicu isplativosti

To je, kažu poljoprivrednici, gornja granica isplativosti. Ipak, zemlja se kupuje i po toj visokoj ceni, jer se vrlo retko i nudi na prodaju.

"Zemlju po ovim cenama kupuju veliki poljoprivrednici, jer povećavaju posed. Poljoprivrednog zemljišta na tržištu gotovo da i nema. Mislim da je to razlog zbog kog su cene visoke. Visoka je cena i arende. U gradu je ona 200 evra, ali ima onih koji već godinama plaćaju 250 evra za hektar poljoprivrednog zemljišta, jer je u pitanju dugogodišnji zakup i ne bi da ostanu bez zemlje za obradu“, kaže poljoprivrednik Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Poljoprivrednici su se nadali da će restitucijom biti vraćeno više poljoprivrednog zemljišta, odnosno da će se to što se vrati pojaviti na tržištu. To se nije desilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Poslednji put kada je vraćana zemlja, 1992. godine, to je povećalo ponudu, pa su i cene po kojima se zemlja prodavala bile manje. Sada se, koliko znam, vraćaju velike table i naslednici neće da tu zemlju prodaju. Više im se isplati da je u ovom trenutku daju u zakup", objašnjava Vukov.

Prema podacima Agencije za restituciju, na teritoriji grada Zrenjanina do danas je vraćeno oko 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Obraćaju mi se ljudi kojima se nudi za povraćaj zemlja u okolnim selima jer u gradu više, kako kažu, slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta za vraćanje nema. Ne znaju šta da rade, da li da prihvate ili da čekaju da im se isplati novac. Ni sam nisam pametan", zaključuje Vukov.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banat hektar zemljišta zrenjanin cena zemljišta cena hektara 10 hiljada evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana